dilluns, 29 de gener del 2024

MORTS, QUI US HA MORT?

 

D'aquí a poques setmanes, l'espectacle de turistes llançant-se des dels balcons dels hotels per tal de trencar-se la crisma arribarà al fi. Durant les altres estacions de l'any també n'hi ha que el practiquen, però, per raons òbvies, l'estiu és l'estació puntera.

Abans que es clogui la temporada, cal recordar que, malauradament, aquest estiu el balconing ha fet un pas significatiu cap a la seva possible extinció. L'Ajuntament de Calvià i el consolat del Regne Unit han acordat una proposta que podria danyar aquesta pràctica que els pas dels anys ha convertit en imprescindible per alegrar les xafogoses jornades caliculars.

L'alcalde de Calvià, Juan Antonio Amengual, i el cònsol general britànic, Lloyd Milen, s'han reunit amb representants del sector turístic local per aconseguir que el nucli calvianer de Magaluf sigui un 'destí de qualitat'. Tothom hi és benvingut, diuen, sempre que imperi la sensatesa. Diu el batlle que "l'objectiu és evitar la paraula balconing; la volen erradicar del nostre vocabulari i estem oberts que sigui una zona de lleure a la qual la gent ve a passar-s'ho bé, però dins d'unes normes que s'han de complir". El cònsol britànic es mostra encara més decidit. Diu que ara la jovenalla no es llança a les piscines des dels balcons de les seves habitacions, com feien lustres enrere, sinó que cauen accidentalment. I hi afegeix: "Una de les coses que podem fer és no usar la paraula balconing". Gran idea. ¿Quin expressió la substituirà? Diving without water? S'admeten propostes.

Si no en diem balconing, ¿el problema queda solucionat? Ho dubto. Entre els polítics, l'ús d'eufemismes per no afrontar res té una llarga tradició. L'últim cas neix amb el conflicte d'Ucraïna. Per comptes de dir-ne guerra, els russos en diuen "operació militar especial" , però, en diguis d'una manera o de l'altra, els motrs queden igual de difunts.

Quim Monzó a La Vanguardia 
del 02 de setembre de 2023.