dijous, 28 de març del 2024

LLIBRES PROHIBITS ALS EEUU: LES PITJORS DISTOPIES JA ESTAN AQUI

 


Encara que pugui semblar l'argument d'una sèrie, la distopia imaginada a Fahrenheit 451 pel sr. Bradbury s'està fent realitat. Quan pensàvem que la destrucció de llibres, el fet de cremar-los com feren els nazis o de censurar-los eren coses del passat ens adonem que són fets de rabiosa actualitat. A l'institut Vandergrift a Leander (Texas) fa un parell d'anys un parell d'estudiants van crear el Club de Llibres Prohibits en adonar-se que molts llibres anaven desapareixen de la biblioteca del seu centre escolar, es tractava de clàssics però també d'aquells que tractaven la identitat de gènere, la discriminació racial o novel·les amb personatges LGTBIQ+ ... Pel que sembla, no es tracta d'un fet aïllat, durant el curs 2023/24 a les biblioteques de les escoles públiques dels EEUU s'han prohibit 1.557 llibres. En el darrer informe de PEN America es parla que gairebé 3.000 tìtols han estat retirats de les escoles públiques en més de 41 estats dels EEUU. 

Encapçalant la llista d'aquests llibres prohibits estan Génere Queer de Maia Kobabe, Ojos azules de Toni Morrison però també hi trobem llibres d'Stephen King com It, Carrie o Las cuatro después de medianoche, tambe Un món felic d'Aldous Huxley, L'home invisible d'H.G. Wells, Anna Karenina  de Lev Tolstoi o El Conte de la serventa de Margaret Atwood. Sembla ser que el desencadenant d'aquestes eliminació de llibres va venir durant la pandèmia, quan molts pares i mares van adonar-se del tipus de llibres que llegien els seus fills i filles i van posar el crit al cel, queixant-se a les direccions dels centres escolars de que aquelles lectures eren inadequades. 

Apart de la creació d'aquests Clubs arreu del país que persegueixen la recuperació dels llibres prohibits a les estanteries de les biblioteques han sorgit altres accions com la de la cantant Pink que ha repartit més de 2.000 llibres prohibits en els seus concert o Margaret Atwood que ha editat una versió ignífuga de El conte de la serventa... 

Que les distopies es facin realitat ens hauria de preocupar i molt! Estem més a prop d'allò imaginat per la sra. Atwood en el seu esgarrifòs llibre?