dimecres, 1 d’abril del 2020

SPUTNIK! EL DOCUMENTAL SOBRE EL CINEMA DEL SR. JACINT ESPUNY


Película: Sputnik! (2016) | abandomoviez.netEstic d'acord en vosaltres, el cinema 'gore' és de difícil visionat, incòmode, desagradable i sé que no el teniu com un dels vostres gèneres preferits, d'acord! Però com ja sabem, en la diversitat està la riquesa i pocs gèneres com el conegut per 'cinema de guerrilla' i gore té persones tan entusiastes i vocacionals en les seves files. Es tracta d'un cinema fet des de la passió pel setè art, on el de menys són els recursos (tendint a zero) i el de més les ganes de passar-ho bé i gaudir 'fent pelis'.

La meva cinefàgia provoca que des de ben petit el cinema gore i de terror (com de tots els gèneres,  de fet) estigués entre les pelis que devorava: que si els inicis de Peter Jackson (mooolt abans de fer-se tolkieniano), que si Nekromantic, que si mr. Romero, que si Evil Dead, que si algunes perles del sr. Miike... sí, ens agrada el gore! Per això seguim de ben a prop la trajectòria de Kutrefacto Films, una productora ampostina que des de Hermanos Caníbales (2007) i, sobretot, la saga de El Hijo del Naranjo (2008) no para de parir projectes. La persona fundadora i motor d'aquesta productora és el sr. Jacint Espuny un apasionat de fer cinema, una bèstia del gore!!!. El Ciutadà K ha col·laborat en diverses edicions del festival de cinema que ell mateix organitza: Fangofest, Festival Internacional de Cinema Fantàstic, Terror i Gore que l'any passat va arribar a la seva 10ena. edició. 

Malauradament, aquest gènere tan específic i 'delicat' provoca que molta gent no s'aproximi a la feina que el sr. Espuny està duent a terme i és una pena perquè us perdeu una currada potent. 

Fa 4 anys, Kutrefacto Films (associat a Morarti Films) es va animar a realitzar el seu primer llargmetratge: 'Infección Zombi', un projecte que va necessitar anys de feina i la implicació de gairebé tot el poble d'Amposta fent d'extres i de zombies. El Ciutadà K hi va participar, fent de malaguanyat humà que intenta sobreviure a l'atac zombi i també hi van participar els meus fills grans: Biel i Maiol, fent de nens zombis. De fet, Biel és el zombi que em mata mossegant-me al coll, amb el conseqüent xorro de sang... un escena espectacular! i m'ho vaig passar pipa gravant-la.

Aquí teniu l'escena crucial que us deia: 


El Monstruito és una productora del País Basc que des de l'any 2011 es dedica a realitzar curtmetatges, videoclips i documentals. L'any passat va realitzar un documental amb el títol d'Sputnik!, dirigit per Asier Abio, que divulga aquest corrent de cinema gore, aquella passió pel cinema que us deia i en el que pren un protagonisme absolut el treball del sr. Espuny. L'equip d'aquest documental va visitar-nos el dia que filmàvem aquella escena d'Infección Zombi que heu pogut veure més amunt, aquí teniu al meu fill 'cantant les excel·lències' d'haver matat al seu pare (cría cuervos ...)


La bona notícia és que aquest documental -Sputnik!- l'han publicat en obert fa poc dies a les xarxes i el podeu veure senceret. Per tant, encara que el gore no sigui el vostre gènere preferit val la pena que el veieu per a conèixer què és Kutrefacto Films i com s'ho curra l'amic Jacint.