dimarts, 30 de març del 2021

PREMIS GAUDI 2021: 'LAS NIÑAS', 'MY MEXICAN BRETZEL' I 'LA VAMPIRA DE BARCELONA'

 

Fa uns dies s'entregaven els XIII Premis Gaudi, els premis de l'Acadèmia del Cinema Català. Comn o podia ser d'una altra manera, fou una gala amb mascaretes, butaques buides per distància social, amb un 30% de l'aforament del CCIB del Fòrum de Barcelona. La gala estigué produïda per El Terrat, com ja havien fet en anys anteriors. Tot i que el premi a millor llargmetratge en català fou per a La Vampira de Barcelona (de Lluís Danés)(acompanyat d'altres premis en categories tècniques com Millor Perruqueria, Vestuari, Efectes Especials i Direcció Artística fins arribar als 5 guardons); les altres 2 grans guanyadores, en relació a nombre de premis foren 'Las niñas' (amb 4 premis com el de Millor Pel·lícula de Parla No Catalana, Millor Direcció, Fotografia i So) i 'My Mexican Bretzel' (amb 3 premis: Millor Documental, Millor Guió i Millor Muntatge, un dels film de l'any).

Aquests 3 films l'Acadèmia del Cinema Català considera que són les millors produccions de l'any passat. La primera, la vam veure al Festival de Sitges i tot i l'impecable feina de direcció artística, fotografia i el seu potent repartiment la història no acaba d'emocionar com voldria i es queda en un (bon) exercici visual. Les altres dues, però, estan entre el millor que s'ha fet a la península. Si 'Las niñas' és una 'coming of age' que connecta amb la nostàlgia del públic que era adolescent a principis del '90 del segle passat, amb una protagonista que enlluerna amb cada mirada i primer pla; 'My mexican Bretzel' és una història deliciosa sobre la vida d'un matrimoni de classe alta mitjançant el muntatge de les seves filmacions domèstiques, realitat i ficció s'entrellacen i porta la feina del reponsable de muntatge a un nivell d'excel·lència. 

La gala fou àgil, anant per feina, fent autoparòdia i amb monòleg lluït del sr. Buenafuente. L'apartat musical estigué a càrrec de Rigoberta Bandini i el 'Meteòrit Ferit' de Maria Arnal i Marcel Bagès per a retre homenatge als professionals del cinema que han mort durant el 2020 (aix... enamorats de la Maria!)

En quant a la resta de premis, el sr. Mario Casa també s'emportà el premi a Millor Actor Protagonista (com també aconseguí el Goya) per 'No matarás'; Candela Peña pel de Millor Actriu Protagonista per La boda de Rosa; Alberto Sanjuan i Veronica Echegui el de Millor Actor i Actriu Secundaris per 'Sentimental' i 'L'ofrena', respectivament.

Destacable el Premi Especial del Públic a la Millor Pel·lícula per 'Les dues nits d'ahir', dels debutants Pau Cruanyes i Gerard Vidal, per una història d'un grup de 3 joves afectats per la mort d'un quart.

El Gaudi d'Honor fou per a la sra. Carme Elías, una dama del teatre (però també, encara que menys, del cinema). En el seu agraïment tingué unes paraules pels presos polítics que encara tenim sense llibertat. Com també féu la Presidenta de l'Acadèmia Isona Passola en el seu darrer discurs en el càrrec amb paraules contundents conta la manca de llibertat d'expressió: "Els polítics a l'exisli, represaliats i a la presó sempre estaran amb nosaltres. No vull passat l'oportunitat de carregar contra un Estat repressor. Visca la llibertat d'expressió i visca el cinema en català". La sra. Passola també tingué paraules envers la precària situació de la indústria cinematogràfica que amb la pandèmia encara s'agreujarà més. 

En relació a la Millor Pel·lícula per a la Televisió i el Millor Curt s'ha premiat films al voltant de la figura de Guillem Agulló el militant antifexista assassinat, en els films 'La mort de Guillem' (emotiu treball de Carlos Marquès Marcet) i el curt 'Ni oblit ni perdó' de Jordi Boquet Claramunt 

Una de les grans perdedores fou el nou film de Cesc Gay; 'Sentimental' tenia 8 nominacions i només s'ha endut el de Millor Actor Secundari per Alberto Sanjuan.

Així dons, davant d'una producció greument afectada per la crisi de la Covid19 aquí teniu la llista de pelis que hem de veure si volem veure el milloret del 2020.

Aquí us deixo la llista de tots els premis:


MILLOR PEL·LÍCULA

"La vampira de Barcelona", de Lluis Danés

MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA
"Las niñas", de Pilar Palomero

MILLOR DIRECCIÓ
Pilar Palomero, per "Las niñas"

MILLOR GUIÓ
Núria Giménez per "My Mexican Bretzel"

MILLOR PROTAGONISTA FEMENINA
Candela Peña per "La boda de Rosa"

MILLOR PROTAGONISTA MASCULÍ
Mario Casas per "No matarás"

MILLOR DIRECCIÓ DE PRODUCCIÓ
"Adú"

MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL
"My Mexican Bretzel"

MILLOR CURTMETRATGE
"Ni oblit ni perdó"

MILLOR PEL·LÍCULA PER A TELEVISIÓ
"La mort de Guillem"

MILLOR DIRECCIÓ ARTÍSTICA
Lluis Danés per "La vampira de Barcelona"

MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA
Verónica Echegui "L'ofrena"

MILLOR ACTOR SECUNDARI
Alberto Sanjuan, per "Sentimental"

MILLOR MUNTATGE
"My Mexican Bretzel"

MILLOR MÚSICA ORIGINAL
El Niño de Elche per "Niños somos todos"

MILLOR FOTOGRAFIA
Daniela Cajías per "Las niñas"

MILLOR VESTUARI
"La vampira de Barcelona"

MILLOR SO
"Las niñas"

MILLORS EFECTES VISUALS
"La vampira de Barcelona"

MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA
"La vampira de Barcelona"

MILLOR PEL·LÍCULA EUROPEA
"Sorry We Missed You" de Ken Loach

PREMI DEL PÚBLIC A LA MILLOR PEL·LÍCULA
"Les dues nits d'ahir"

GAUDÍ D'HONOR
Carme Elías

2 comentaris:

pau ha dit...

ho sento, però no ho entenc ... no entenc com Mario Casas i Candela Peña es poden emportar primes premis ... S'entén que son premis catalans per pel·lícules catalanes. Aquest any hi havia solament 5 pel·lícules íntegrament fetes aquí (poder ha arribat el moment d'ajudar a la industria catalana, no? o és que encara no han vist que hi ha un problema de base ... ??)
De veritat no hi ha cap actor/actriu català, que és pugui emportar els premis ???

Ja sap ciutadà la meva "poca" estima al cinema català i la necessitat del doblatge, però seriosament no s'en adonen que si donen aquest tipus de premis no s'ajuden ... ???

Ciutadà K ha dit...

Jo crec que la solució seria fàcil: detectar aquells films NOMES catalans; sé que sonarà a extremista, però si volem ser una Acadèmia de Cinema Català quin sentit té posar films 'espanyols' perquè una part dels diners són espanyols ... es poden saber d'on són Toooots els diners que es posen en un film espanyol? és a dir, sabem si hi ha injecció de capital anglès, per exemple? Es plantegen els BAFTA incloure pelis fetes aquí perquè una part (petita) del pressupost és anglès? ....

bon debat, amic Pau ! en parlem amb un cafè?