dimecres, 11 de maig del 2022

'FICTOSEXUAL' ES EMPARELLAR-SE AMB UN PERSONATGE VIRTUAL

 

'Fictosexual' és un concepte nou que designa aquelles persones que afirmen estar enamorades d'un anime i que es consideren emparellats a ell, renunciant a la idea d'un affaire en el món real. En Japó, milers de persones es troben en alguna d'aquestes relacions 'virtuals'. 

La sra. Hatsune Miku és un holograma i ídol de masses que canta i es dedica a fer concerts pel món. El 2020 va actuar al Palau Sant Jordi de Barcelona i la seva gira europea va incloure les principals capitals d'Europa. Gràcies a un avançat equip tecnològic, la sra. Miku compartia escenari amb una banda real.

El sr. Akihiko Kondo (38 anys) es va casar amb la cantant virtual Hatsune Miku. Ell fou el primer home japonès que es va casar amb un holograma després de 10 anys de 'relació'. El sr. Kondo s'havia obsessionat tant amb la cantant que va decidir fer les gestions pertinents per a casar-se amb ella i l'any 2018 va fer una petita cerimònia de casament no oficial a Tòquio. L'interacció amb la cantant es feia a través del telèfon mòbil i estava representada per un peluix amb la seva forma i amb un anell de casada al dit; òbviament, no es tracta d'un casament 'oficial' però l'empresa que ha creat el personatge (Gatebox) va enviar un document que per part d'ells certifica que estan casats. Tenint en compte les fotogradies compartides a Instagram pel sr. Kondo ell i la seva 'muller' comparteixen la vida: dormen junts, veuen pelis, fan escapades romàntiques... 

Però el feliçment enamorat de l'holograma s'ha quedat vidu perquè l'empresa que va crear la seva muller ha deixat d'actualitzar el producte. Quan es depén de la tecnologia et poden passar aquestes coses...

Aquestes relacions són vistes des de la psicologia com una vàlvula d'escapament a la rígida forma de vida familiar japonesa. Les persones fictosexuals saben que la persona amb la que comparteixen la seva vida no són reals però els seus sentiments sí que ho són i la satisfacció que els proporciona, també.

També ho podem veure com un forma de trencament amb les normes patriarcals i convencionals de la societat. És ser 'fictosexual' un acte de rebel·lia?


1 comentari:

Sergi ha dit...

Rebel·lia no sé. A primera vista, em sembla una ximpleria, però és mentalitat antiga, això. No em sorprèn gens que el fenomen comenci a Japó, però em sembla que és una cosa que anirà en augment a tot arreu, sobretot quan ens moguem cada cop més en ambients virtuals com el que proposa Meta. No crec que triguem gaire temps a ser-hi immersos.