dijous, 28 de gener del 2010

JANE AUSTEN I ELS ZOMBIES

·
Per a un artista, això de que se't caduquin els drets d'autor ha de ser una mala passada, i més en aquests temps de 'postmodernitats creatives' que ens porta a crear els còctels i les macedònies artístiques més impensables. Si és que ja ens ho va dir Lyotard: que ja no confiàvem en els grans relats, els grans autors, les grans històries... ens hem abocat a un criticisme que ens fa veure la vida i l'art amb més ironia, més sentit de l'humor; la transcedència s'ha tornat líquida. Quan a una obra li caduquen els drets d'autor passa a ser de domini públic... és de tots i totes! i això és una perill, és clar! .
··
Què poc s'ho pensava la sra. Jane Austen el que serien capaces de fer les generacions futures amb la seva obra!!... ni més ni menys que intercalar en el seu text passatges que ens parlen de zombis, vampirs i sang fresca tan de l'estil del segle XXI. Això és el que ha fet l'escriptor Seth Grahame-Smith amb 'Orgullo y prejuicio', ha mantingut el 85% del text però hi ha afegit un 15% de la seva creació plena de sexe i violència, passant a anomentant-se: 'Orgullo y prejuicio y zombis", que des d'octubre de l'any passat podem trobar a les llibreries de la península.
·
Sembla ser que crítics i estudiosos no només no ho han vist malament sinó que algú fins i tot ho ha trobat una fantàstica idea ... la postmodernitat és el que té! ja no ens sorprén res! ¿Us imagineu un Quijote ple de naus espacials o una Celestina plena de passatges de porno hardcore?... temps al temps.
·
La idea ha agradat tant que el sr. Grahame-Smith ja amenaça amb un segon llibre: Sentido y sensibilidad y monstruos marinos (¡¡toma ya!!). Hollywood que no perd oportunitat de refregir idees ho ha vist com un filó i s'ha apuntat a fer-ne un film i la sra. Natalie Portman s'hi ha interessat com a productora!!. Incialment, va còrrer el rumor de que la dirigiria ella mateixa, però finalment el seu lloc serà el d'actriu principal (Elizabeth Bennet); de fet, el nom de la Portman com a productora i actriu és la única dada realment confirmda, ja que el nom del director és un rumor, es parla de David O. Russell (director de Tres Reyes, peli amb forces dosis d'ironia) i el film es troba en pre-producció per a ser estrenat en el 2011.
·
.

2 comentaris:

Laura ha dit...

collons... i el "tirant lo blanc", com l'adornaria", vostè?

Ciutadà K ha dit...

mmmmhh ... jo li 'colaria' una trama de màfies enfrontades pel control de tràfic de dones i droga... amb molts 'tiros', molta venjança i molt de sexe... :P