dimecres, 25 de maig del 2011

GENIUS LOCI A LA FUNDACIO MIRO

Amics i amigues, us recomano molt i molt l'exposició que fins al 05 de juny podeu gaudir a la Fundació Joan Miro. El títol no és massa inspirador, de fet, és molt més avorrit del que trobareu si aneu a GENIUS LOCI, una exposició en que diferents grups de l'escena musical independent de Barcelona traslladen les seves idees extramusicals a les sales de la Fundació Joan Miró.



Cada espai inventat pels artistes (10) va acompanyat d'un fil musical que el visitant pot seguir per l'inseparable audioguia (o és un reproductor d'MP3?)(mai se li havia tret tant partit a l'audioguia!), en el que escoltem cançons del grup en qüestió o indicacions per a aprofitar al màxim de la instal·lació muntada.



I és que hem de parlar 'd'instal·lació' ja que Hidrogenesse, Mürfila, Mishima, Standstill, Internet 2, Manos de Topo, Els Amics de les Arts, Za!, The Pinker Tones i Illa Carolina... el que han 'parit' és una seguit d'estances plenes de creativitat, carregades de l'estil i l'atmòsfera del grup musical respectiu. Mitjançant mobiliari, projeccions de vídeo i escenografies, els diferents artistes ens mostren el seu univers creatiu... la barreja de música pop i art ha estat un gran encert de la programadora de la Fundació Miró.



Així doncs, els 10 grups de música han jugat a ser artistes conceptuals i han edificat una idea que pogués transmetre allò que volen dir al món amb el seu treball. Podeu consultar molt de material en un espai web propi que ha creat la Fundació Miró, cliqueu aquí.



De les 10 instal·lacions, la més elaborada és, sens dubte, la de Manos de Topo que ens plantegen el naixement, evolució i mort d'una relació de parella mitjançant la construcció de diferents estances d'un pis i allò que conforma la vida quotidiana. La més 2.0 és la proposada per Za! en la que el públic assistent, mitjançant l'activació de cassettes i micròfons poden crear una peça musical de la cojunció de les diferents peces auditives activades. La més impactant és la The Pinker Tones que amb Sampléame ens volen transmetre el valor d'utilitzar material d'altres sense les empanades d'uns drets d'autor que estan totalment inadaptats en el funcionament de la producció musical actual i les seves formes de reproducció. La més simpàtica és la que ens proposa Els Amics de les Arts que mitjançant un projecció que ens envolta ens parla del naixement i la vida del grup a ritme del hit Jean Luc, mentre ho mires estirat en un llit elàstic (el clàssic llit elàstic dels Amics de les Arts) ple de coixins.



Els Standstill plantegen un gàbia de vidre -simulant un zoo- sota l'etiqueta 'Please, feed the band'; els Hidrogenesse parlen del lligam amb l'obra de Terenci Moix i l'Egipte idolatrat; Mishima han reproduit la sala Heliogábal; o Mürfila ens parla d'una super-heroïna que lluita contra la seva rival petarda, la Chari, i contra les multinacionals que volen domesticar la seva creativitat.



Us deixo un vídeo del making of del muntatge de l'exposició, on podeu veure tots els artistes en acció.



3 comentaris:

Nur ha dit...

a mi tb em va agradar molt!!

Carolina ha dit...

Quin projecte més xulo, que bé que us ho munteu per allà, no?! :)

Ciutadà K ha dit...

Bueno, fem el que podem... je,je,je,je.
La veritat és que l'expo va valdre molt la pena, sobretot per aquesta actitud de fer art de les propostes més pop i, sobretot, tractant-se de música, que poques vegades 'entra' en els museus...