dijous, 20 de setembre del 2012

SR. NEIL HARBISSON + MOON RIBAS A L'EUFONIC



Fa uns dies us parlava de l'Eufònic, interessant 1a. mostra d'Art Sonor i Visual de les TTEE que ens va oferir músics i artistes de diferents trajectòria però amb el denominador comú de l'experimentació, el risc i la innovació de les seves propostes.
 
Un dels plats forts de la programació fou la presència del Neil Harbisson acompanyat de la Moon Ribas.

El sr. Harbisson (nascut l'any 1982 -de pare irlandès i mare catalana- a Londres però que resideix a Catalunya) pateix des del naixement d'acromatòpsia: veu en blanc i negre. Ha estudiat composició musical experimental i fotografia digital.  Als 20 anys -associant-se amb Adam Montandon, llicenciat en cibernètica- crea i s'instal·la un eyeborg al cap per a poder escoltar els colors, a partir d'aquell moment cada freqüència de so es transforma en un color... les notes es transformen en escales de color. A partir d'aquest punt el sonocromatisme és, per al sr. Harbisson, la seva nova condició, l'acromatòpsia ja no li serveix per a definir-lo perquè ell ja té la forma de percebre els colors mitjançant el so.
 
Harbisson's Sonochromatic Scales.pngAquí podeu veure l'Escala Sonocromática Pura de Harbisson (2005): En el 2007 dins del projecte 'Capital Colours of Europe' va viatjar en autostop per tota Europa trobant els colors que identificaven les principals capitals de 50 països. Per exemple, de Mònac fou el blau i salmó rossat, de Lisboa el groc i el turquesa; d'Andorra el verd fosc i fucsia. Mitjançant el so dels colors de la cara també pot fer retrats, els anoments Sound Portraits.
 
L'any 2004 el govern britànic el va reconèixer com a cyborg i li va permetre aparèixer en la fotografia del seu passaport amb l'eyeborg (les normes no permeten aparèixer en aquestes fotografies amb cap aparell electrònic al cap). Precisament, l'any 2010 el sr. Harbisson i la Moon Ribas van crear la Cyborg Foundation, organització internacional, ubicada a Mataró, que es dedica a ajudar als éssers humans a convertir-se en ciborgs, per a ells, aquest és el següent estadi de l'evolució de la humanitat: integrar en el nostre cos la teconologia.
 
L'experiència del sr. Harbisson l'ha convertit en un conferenciant que ha recorregut tot el món conscienciant sobre transhumanisme, els cyborgs i el sentit del color.
 
El sr. Harbisson ha ofert concerts col·laborant amb d'altres artistes i en el 2008 entra en contacta amb Pau Riba (molt interessat en la qüestió cyborg) i realitzen una gira junts. L'any passat va actuar amb Albert Pla, Pascal Comelada i EnricaCassasses.
 
El seu darrer projecte és l'Avigrama, una estructura de 12 cordes -una per a cada semiton en una octava- situat en el sostre d'una granja; gravant les 24 hores del dia la partitura resultant serà la del contacte de les aus posant-se en elles.
 
De l'extensa col·laboració amb la coreógrafa Moon Ribas n'ha resultat el Premi a la Creació Escènica de l'IMAC Mataró del 2010 per El Sonido del Naranjo.

Com veieu el sr. Harbisson no para: compositor, conferenciant, creador, performance, cyborg activista ... I a la sessió de l'Eufònic del 10/09/12 ens va oferir el resultat de captar amb el seu eyeborg els colors del Delta. Després d'una estada a Balada (en el cor del Delta de l'Ebre) va anar recollint els colors/sons que l'envoltaven (arrossars, gent, bibicletes, ocells...) i els convertí en una peça musical. Aquí us deixo la presentació del projecte i un petit fragment...
 
  )