divendres, 27 de gener del 2017

YOLOCAUSTO



'Fer el turista' o 'actuar com un turista' són expressions amb les que podríem coincidir en el seu significat. Tots i totes hem estat turistes en un país que no és el nostre, hem fet fotografies com si ens anés la vida, ens hem 'colat' en llocs que potser no hauríem i hem actuat (volent o sense intenció) de forma poc adequada segons les costums del país que hem visitat. Alguns, fins i tot, han estat capaços de pujar dalt de les restes d'una columna per a fer-se una foto mentres el vigilant de les restes arqueològiques crida i increpa als turistes inconscients que estan creuant la barrera d'allò permès [anècdota basada en fets reals].

L'artista i còmic Shanak Shapira és israelí, viu a Berlín i ha creat el projecte Yolocaust. Es tracta de muntatges fotogràfics on es posa en evidència l'actitud poc respectuosa dels turistes quan visiten el monument a les víctimes de l'Holocaust que hi ha a Berlín. Monument en memòria dels 6 milions de persones mortes a mans del règim nazi.

La vida familiar del sr. Shapira no ha estat per a 'tirar coets', precisament. Bona part dels seus avis van morir en camps de concentració, quan tenia 14 anys amb la seva família van emigrar d'Israel a Alemanya i va patir la xenofòbia i rebuig del país d'"acollida".

Yolocaust (que ve de You Only Live Once) és, doncs, un exercici grotesc, rascant l'humor negre, on es sobreposen les imatges de l'holocaust a la dels turistes en actituds i gestos poc respectuosos. Les 'pedres', els monuments commemoratius, no són simples objectes, són el reconeixement a persones reals que van morir, testimonis de fets que no es poden repetir i el record ens fa pensar que no es tornaran a repetir.



Vinga, va, siguem 'bons turistes'... tampoc costa tant!
 

 



1 comentari:

Sergi ha dit...

Ostres, al principi no entenia que les fotos estan aparellades, em pensava que les del monument amb aquesta gent fent el cafre també eren superposades, però ja veig que no...