Any 2015. Neix a Bilbao la Fundació Fair Saturday: "És moment de repensar la forma en què estem creant el futur. Cal revisar els actuals models socioeconòmics per donar resposta als creixents reptes socials, mediambientals i econòmics. I per això considerem que hi ha diversos elements essencials en la construcció de societats mes justes i desenvolupades: la cultura i l'empatia social".
2018. La Fundació crea un certamen literari anomenat Cuentos para pensar, adreçat a nens d'entre 8 i 17 anys. Objectiu "fomentar la reflexió sobre diferents problemàtiques socials a través de la creativitat literària" per tal de, entre altres coses, "desactivar comportaments d'odi i prevenir actituds i accions antipàtiques, tant en els entorns infantils i juvenils com al món digital, afavorint la convivència intercultural". Xupi.
2023. Sisena edició de Cuentos para pensar. Hi han participat mil alumnes de 26 centres de batxillerat de Bizkaia, amb un tema obligat: les xarxes socials. Doncs bé, almenys el 20% dels relats han fet servir la intel·ligència artificial, concretament el ChatGPT. Se'n va adonar la matexia fundació quan va veure que el nivell d'alguns dels textos no es corresponia amb l'edat dels suposats autors (d'entre 8 i 17 anys, recordem-ho). Sorpresos, van passar tots els contes per un giny anomenat Copyleaks, que, entre altres coses, detecta escrits fets amb trampes d'aquesta mena. Es va descobrir l'enganyifa.
Si, com vaig comprovar fa uns dies, el ChatGPT és capaç d'escriure magnífiques lloances de l'alcalde de torn en qüestió de segons, ¿com no ha de ser capaç d'escriure contes dignes de premi? Els premis literaris diguem-ne de prestigi poden començar a calçar-se, si no és que, com passa de vegades, ja estan prèviament pactats i evidentment no es queixaran per aquesta minúcia.
Quim Monzó, publicat a La Vanguardia, l'01 de juliol de 2023
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada