dilluns, 20 d’abril del 2009

SR. FERMIN MUGURUZA

Avui, però de 1963, va nèixer el sr. Fermin Muguruza: una de les persones més influents del panorama musical del país basc. Avui fa 46 anys i li desitgem per molts anys!!! (ja estàs cantant el feliç aniversari en euskera, Polita???).


En els darrers temps, està quedant clar que els artistes més reconeguts, amb més carisma, més seguits i perseguits són els que aporten alts nivells de versatilitat, eclecticisme i 'actitud multitasca'. Aquest és el cas del sr. Fermín Muguruza, la inquietud eclèctica feta persona. Es tracta d'una persona polièdrica; és un fenòmen únic: cantant, compositor, guitarrista, polític, columnista, activista.....


El 'periodista'.
El sr. Fermin Muguruza ha escrit com a columnista en publicacions com Argia i Egin i va tenir un programa de ràdio pròpia Egin Irratia.
L'activista polític.
Ell es declara d'esquerres, abertzale i internacionalista... etiquetes totes elles que no li han portat pocs problemes!. Ha col·laborat amb GEstores Pro Amnistia i Herri Batasuna. El 1999 fou candidat independent a les llistes d'Euskal Herritarrok per a les eleccions al Parlament Europeu. El seu darrer i molt interessant projecte tracta les reivindicacions del poble palestí en una peli dirigida per ell mateix -Ceckpoint Rock. Canciones desde Palestina- sobre músics i poetes palestins sota la implacable lacra de l'estat israelí. Podeu veure el tràiler en la seva web.


Tot i això, Fermín Muguruza, és....


El músic.
Va nèixer a Irún i des de ben petit, als 6 anys, va aprendre solfeig i a tocar l'acordió i la guitarra. En la seva formació musical va anar acompanyat dels seus germans: Iñigo (més petit) i Jabier (més gran). A la casa parental van arribar a acumular -entre els 3- 2.000 discos.

A nivell acadèmic, va estudiar Pedagogia però -després d'haver vist un concert de The Clash a Donostia- el seu interés principal fou muntar un grup de música... el 1984, amb el seu germà Iñigo i Treku Armendariz crearen el grup musical Kortatu, un dels grups fundacionals de l'anomenat Rock Radical Basc. Ell tocava la guitarra i era la veu principal, a més de compositor de tots els temes, juntament amb el seu germà. Foren pioners a l'hora d'introduir l'ska i el dub en el panorama musical basc i espanyol . Un disc fonamental d'aquest grup fou Kolpez Kolpe (1988), en el que totes les cançons estan en euskera, idioma que acabaven d'aprendre.

Acabada l'etapa Kortatu que durà 4 anys i després de 2 anys d'inactivitat, els germans Muguruza amb Kaki Arkarazao crearen el grup de rock fussió Negu Gorriak, considerat un dels grups més importants del '90 a l'estat espanyol. En aquest projecte, el sr. Fermín Muguruza, aparcà la guitarra per a ser únicament la veu principal i imatge del grup, crearen un productora discogràfica pròpia, la Esan Ozenki Records, per a poder autogestionar-se. El seu estil musical acollia el rap, el hardcore i els ritmes llatins. El grup que nasquè amb 3 components acabà amb 5 (s'afegí un bateria i un baix).

Diversos dels seus treballs foren considerats per la revista Rockdelux el millor de l'any, però molts crítics coincideixen en que el millor disc del grup fou, el doble Borreroak Baditu Milaka Aurpegi (1993)... fins i tot diaris com l'ABC o el Correo Español els tiraren floretes... de gira arribaren fins a la República Txeca, Itàlia i Alemanya -amb treballs posteriors- a Uruguai, Argentina, El Salvador, Xile,... El grup rebrà un denúncia per exposar -en una de les seves cançons- el paper jugat en el narcotràfic d'un militar, el judici portarà cua i farà que el grup s'hagi de replantejar la seva viabilitat.... el 1996 Negu Gorriak, després de múltiples LPs, gires, seguidors i col·laboracions, 'tanca la paradeta'.

El sr. Fermin Muguruza s'uneix al grup Dut i edita un LP Ireki Ateak (1997). Després d'aquesta col·laboració inicia la seva exitosa carrera en solitari....

El disc debut ja fou tota un declaració de principis musicals i de l'eclecticisme que caracteritzà la seva carrera a partir d'ara, Brigadistak Sound System (1999), en ell, hi trobem reaggea, ska, rock, tocs de salsa....; cada cançó està gravada en una ciutat diferent: Roma, Caracas, Los Ángeles, París, La Habana, Barcelona... i hi ha col·laboradors com Desorden Público, Hechos Contra el Decoro, Manu Chao, Todos Tus Muertos,.... la seva intenció era aconseguir uns 'Brigadistas Internacionals del Rock', en ell hi ha cançons aamb euskera , espanyol, francès, català, mapuche, kurd, anglès, aragonés.... Amb el seu segon treball FM 99.00 Dub Manifest (2000), introdueix la música electrònica i el drum and bass, sense perdre el reaggae i l'ska... amb ell arribà a Japó i Quebec!. I continua el seu alt nivell de col·laboracions.

Com veiem la carrera en solitari del sr. Fermin Muguruza és eclèctica: ritmes llatins, rock, funk, soul, floclore basc, jazz, hip-hop, drum and bass, reggae.... és la fussió feta músic!!!


El 2000 és l'any en que Negu Gorriak és alliberat de tots els càrrecs del 'cas Galindo' i, per a celebrar-ho, realitzen concerts multitudinaris i reediten alguns dels seus treballs... però Fermin té molt clara la seva carrera en solitari.... i el 2002 veié la llum el seu disc més ambiciós: In-komunikazioa, al màxim de col·laboracions i afegint-hi -a tots els estils que ja portava- el funk. Aquest disc fou remesclat el 2003, en el treball Irun Meets Bristol. Komunikazioa, en el que diferents músics de Bristol remesclen els seus temes ... En el que era un cant pessimista a la in-comunicació en la societat, acabà sent un cant a la trobada amb d'altres idiomes i músics...


El 2003, s'uneix a Manu Chao en el projecte en directe: Jai-Alai Katumbi Express, on es barrejaven cançons de Manu Chao-Mano Negra i Fermin Muguruza-Negu Gorriak.... aquesta gira portà polèmica ja que el PP i l'Asociación Víctimas del Terrorismo (AVT) impedí l'actuació de Fermín en diversos indrets arriban a denunciar la cançó 'Sarri, Sarri' com a incitació al terrorisme d'ETA..... Des de llavors la persecució al seu treball ha estat constant, ell mateix afirma: «Llevo años afirmando que estoy en contra de la violencia de ETA, pero parece que no se me hace caso, que no se me quiere creer. Sí, soy independentista y de izquierdas, pero eso no significa que esté a favor de la violencia, por eso creo que todo esto no es sino una persecución ideológica que pretende evitar que todas las vías políticas sean consideradas a la hora de buscar soluciones a un panorama político que parece interesar se encone cada día más.» (quanta raó té!)


La seva presentació en directe fou difícil a partir de llavors, tot i això el seu Komunikazioa Tour (acabat el projecte amb Manu Chao) el portà a: Uruguai, Argentina, Xile, EEUU, Japó, Toulousse, Canadà, San Francisco, Dinamarca .... corria el rumor de que deixava la música... no fou així, aparegueren nous projectes: BSO per a curtmetratges, disc recopilatoris i un LP gravat a Jamaica ...


El seu darrer treball és Asthmatic Lion Sound System (2008), el que continua el seu mestissatge musical i les ciutats dels músics que hi han col·laborat ja és 'el món mundial': Irún, Berlín, Nueva York, Tokio, Kingston, Dublín, Jerusalén, París, Madrid, Kuala Lumpur, Niamey, Quito, Barcelona, Moscú, Toulouse y Roma .... del que us deixo un clip: Shoot the singer


Important destacar la BSO per Mirant al Cel (Jesús Garay, 2008) el documental sobre el bombardeig de Barcelona per les tropes feixistes el 1938....




3 comentaris:

Laura ha dit...

zorionak zuri!
zorionak zuri!
zorionak fermiiiiiiiiin!
zorionak BETI!!!

Laura ha dit...

(després entro amb més calma i m'ho miro, ciutadà, que ara no puc.)

Ciutadà K ha dit...

Després de la petició només faltaria que no s'ho llegís, eh????

ai, que se li ha girat feina???

:)