dimarts, 17 de novembre del 2009

LLOCS QUE NO EXISTEIXEN (GOOGLE EARTH 1.0)

A la Fundació Suñol -espai Nivell Zero- (Barcelona) podem veure l'exposició Llocs que no existeixen (Google Earth 1.0). Es tracta d'una interessant proposta d'Isaki Lacuesta (l'aplaudit director de cinema de Cravan vs. Cravan o La Leyenda del Tiempo) i Isa Campos (junts van dirigir i presentar Los Condenados al Festival de Sant Sebastià d'aquest any, amb molt bona crítica) al voltant de l'aplicació Google Earth i el que aquest ens mostra quan busquem un espai geogràfic en el nostre PC.

Es tracta d'un seguit de retrats i filmacions d'espais reals però que no es poden veure en el Google Earth, ja que els amaguen: es tracten de llocs 'protegits' per alguna raó (instal·lacions militars, camps d'entrenament, edificis governamentals, platges nudistes...)

Els autors ens mostren de forma simultània allò que veure'm en el PC gràcies al Google Earth i allò que 'realment' veuríem si anéssim per la carretera... Mitjançant aquest contrats entre llocs reals d'Espanya, Equador i Rússia i la visió manipulada, modificada que ens ofereix el Google Earth ... els autors reivindiquen, doncs, la necessitat de tornar a l'accés a la informació a peu de terra, sense intermediaris.

La qüestió que més m'interessa d'aquesta exposició és la capacitat de qüestionar allò que donem com a cert, el Google s'està transformant en 'la' informació, està ocupant el lloc que fa uns anys ocupava la tele ("si ho diu la tele és que és veritat", recordeu?)... Lacuesta/Campos no són els primers (ni els últims) que ens alerten de que allò que diu Google està filtrat, decidit, encaminat, supervisat ... no és ingenu, no és atzarós, no és apolític... té intencionalitat, té direcció.

Així que, si us interessa, podeu veure Llocs que no existeixen (Google Earth 1.0) fins al 28 de novembre.

8 comentaris:

Vane ha dit...

Bondia Sr. Ciutadà!!
K tal tot?? Li volia fer una pregunta: k tal és "Si la consa funciona"?? És que al meu xico i a mi ens agrada molt en Wody Allen, però no ser si aquesta és gaire bona.. Vaig sentir una crítica, però (no ho recordo massa) vaig creure que no era garie bona..
Nosaltres tenim una teoria, que és que en Wody Allen ha de fer una película cada any (corretgeixim si m'equivoco) i cada 3 o 4 n'hi en surt una d'espectacular.. (Manhatan, Mach Point,..). L'altre dia vaig veure "Coge el dinero y corre" que la compraves amb la Vanguardia, i la veritat.., va ser una mica difícil, en canvi amb en Titus li va encantar..
No ser.. k li sembla??

Ciutadà K ha dit...

Bon dia, Vane!!
Buf! la pregunta que fas per a un cinèfag i mitòman com el Ciutadà K, no és fàcil de contestar, eh? mereixeria un post sencer ... ui, potser m'ha donat una idea per al proper post.
La carrera del sr.Allen és mooooolt llarga la de 'Coge el dinero...' és de les primeres (per no dir la primera, crec) i encara té moltes coses de quan escrivia guions per a humoristes de la TV, la peli és una successióde gags...
La capacitat de realitzar un film per any és admirable, òbviament totes no poden ser obres mestres, és una qüestió de probabilitat... però ja voldrien molts directors/es fer pelis com les seves un cop l'any
Allen és de Nova York, i es nota! Match Point està molt bé, però perquè té aquesta cosa de turista en terra que no coneixes i la descrius... però 'Si la cosa funciona' ens torna a l'allen novaiorqués que tant coneix i tant bé sap parlar-nos-en... no, no és una obra mestra, però després de 'Vicky Cristina...' és una JOIA. Es tracta d'un fàbula i la pena és que no l'hagi interpretat ell .... Vagin a veure-la, val la pena!
Uf... ja li he dit que la resposta no era fàcil ni curta...
:)

Laura ha dit...

hola, hola!

a "flashforward" descobreixen no sé què d'unes instal·lacions o no sé què polles gràcies al google earth... CAFORT!

pati di fusa ha dit...

justament l'altre dia, llegint el "time out", vaig pensar que aniria a veure aquesta expo. té molt bona pinta! guai que n'hagi parlat, ciutadà! ;)

assumpta ha dit...

Em sap greu, però no podré anar a veure la proposta que ens indiques a la Fundació Suñol, segur que pot ser força interessant.
---
Subscrit totalment el que dius en referència a la pel·lícula d'en Woody Allen. Desprès de la birria de Vicky, Cristina... aquesta és una joieta. No te la genialitat de Misterioso asesinato en Manhattan, però com a mínim sí del seu màgic polsím. Totalment recomanable encara que també penso que ell hagués fet el paper protagonista de forma excelent.
Petons.
;)

Vane ha dit...

Cap problema!!!
M'ha encantat!!!
Moltes gràcies!!!

Ciutadà K ha dit...

A que sí, Assumpta??? Woody l'hagués brodat!!! però és clar, suposo que deu pensar que ja no està per a aquests 'trotes' :P

bona tarda!!

Ciutadà K ha dit...

Ostres, Pats, és veritat!! Si em tirava floretes i tot !!!

sorry me ... :P