dijous, 29 de juliol del 2010

ENYOR DE LA DAMA SE ESCONDE

·
Sí, avui tinc enyor de La Dama se Esconde, els recordeu? Al Ciutadà K aquest grup se li va arrapar a l'ànima i no l'ha abandonat mai... els anys han passat però els seus acords, les seves lletres, el seu estil -tot i que desfassadet, la veritat!- em fan 'botar' el cor, moure els peus ... i volar!!!
·
Per als/les que no sabeu qui són (que segur que sou molts i moltes!), La Dama se Esconde era un duo musical format per Nacho F. Goberna (cantant) i Ignacio Valencia, ambdós de Donostia. La seva pre-història fou el grup Agrimensor K (ui, similitud amb el Ciutadà K), un dels grups musicals més destacats de principis dels anys '80 en el País Basc; aquest grup tenia un to marcadament sinistre amb els '2 Ignacios' i el bateria José Manuel Gandasegui ... Agrimensor K només va enregistrar 2 LP: Principio y fin (1982) i ¿Juegas al escondite? (1983) ... després el grup es va desfer; de les cendres d'aquest el sr. Goberna i el sr. Valencia van marxar a Madrid i fundaren: La Dama se Esconde.
·
L'any 1985 (precisament l'any en que el grup -també de Donostia- Duncan Dhu gravava el seu primer treball) editen: Avestruces (un mini-LP) ... un any després Armarios y camas (produit pel mateix Nacho Goberna).
·
El reconeixement popular arribà amb La tierra de los sueños (1988) que incloïa les perles de la seva creació: Cuatro direcciones y La tierra de los sueños... la de cops i cops que les vaig ballar, totalment enbogit, en trance ... literalment, ens transportava a una altre lloc!!
·
L'època de LDSE (com es resumien ells) era temps de New Wave, de movidas, d'Heroes de Leyenda (com a cançó-icona), el pes dels aires anglosaxons eren evidents: Joy Division, The Cure, The Mission .... La Dama se Esconde ho incorporava tot per a oferir-nos melodies potents, lletres críptiques i poètiques, imatges visuals, atmòsferes sonores, ritmes 'poperos' amb profunditat de conceptes ... La potència en directe del gran Goberna (i la resta de grup) eren brutals ...
[Comentari de Vida (dedicat a Polita): el Ciutadà K els va gaudir en directe i va anar acabat el concert a saludar-los i rebre un autògraf que és un de taaaants tresors que encara guardo].
·
Després del primer treball la popularitat de La Dama se Esconde va anar decaient en cada nou treball: Coge el viento (1989), Lejos del puerto (1990), De colores, tu color (1992), Hoy (1993) ... i el 1995 gravaren la seva darrera cançó: 'A años luz', que acompanyava un recopilatori de 1999: Lo mejor. Ells van marxar però les seva música perdura ...
·
I des d'aquell any ... la Dama ... va desapèixer. No van fer declaracions. Ni aparicions públiques. No van haver concerts revivals. Ni noves cançons, senzillament, es van esfumar.
·


·
Afortunadament, per a que deixar-nos menys orfes el sr. Goberna ha continuat fent 'coses', però segons ell no en la música perquè no tenia res a explicar... El senyor és un artista 'como la copa de un pino' (aquí teniu una interessant entrevista).
·
El silenci es trencà l'any 2002 amb Transparente.... i esperà 8 anys més per a editar Un bosque de té verde, aquest 2010. Es tracta d'un LP amb les perfectes lletres de 'la Dama', potser amb ritmes menys enganxosos, potser menys 'poperos', més madurs ... però atmosfèrics, profunds i enriquidors com ho eren abans... sense dubte, l'ànima de La Dama se Esconde era el sr. Nacho Goberna.
·
No em direu que aquesta cançó (Un cuento) que us deixo no és una meravella!!

·
Enyor de La Dama se Esconde però encantats amb la presència del sr. Goberna !!!
·

2 comentaris:

NUr ha dit...

l'he escoltat dos cops i deu ser que no es bo l'equip, però no entec el que diu
i no m'ha enganxat! però tb potser el dia!!!
com estem en intimitat, estos dies!!! Guapo!!!!
jajajjaja

Ciutadà K ha dit...

t'has de canviar l'equip, home!

je,je,je... en intimitat ... guapa, tu !!!