dijous, 21 d’octubre del 2010

SITGES'10 (4): MINI-CRONICA DEL FESTIVAL

·
Ha arribat l'hora de fer valoracions del que ha estat el recent tancat 43 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges. Valoracions que sorgeixen del què s'ha vist i viscut 'in situ', però també de tot allò aparegut en els mitjans de comunicació mentres s'anava desenvolupat el -tan estimat- Festival.
·
Si en una cosa està molta gent d'acord és que aquesta edició ha estat el Festival de l'excès: excès de seccions i excés de films a competició que feien molt difícil fer un bon seguiment del Festival; ja que havia de ser l'espectador l'encarregat de seleccionar què veure i què podia ser el millor del Festival. Jo crec que un Festival de cinema ha de tenir com a objectiu mostrar-nos el bo i millor del que s'ha fet al món en la seva especialitat... no es tracta d'ensenyar-nos TOT el que s'ha fet. Aquesta manca de criteri en la selecció de films per part de l'organització ha provocat que s'hi veiessin pel·lícules dolentes o totalment descartables. Però, és clar, quan el director del Festival és una persona -amb un ego considerable i- que vol batre rècords en cada nova edició la qüestió es complica i s'ha de fer el que sigui, com programar 26 títols a competició i entregar 36 premis (sense comptar els honorífics!). Resultat: 62.000 entrades venudes (un 3% més que l'any passat). Misión Cumplida. S'ha de valorar molt aquesta xifra tenint en compte els temps econòmics que vivim; ja que -tot i l'excès- la crisi s'ha notat en menys cartells publicitaris, cap exposició o activitat paral·lela (excepte la Zombie Walk), com era habitual en anys anteriors.
·
Però el que el sr. Director hauria de reflexionar és que la quantitat està molt bé sempre que es conjugui amb la qualitat; i la sensació és que aquest any s'ha superat -amb escreix- el límit de la quantitat digerible per a oferir un bon festival.... El Jurat ha confirmat que els premis que han repartit han estat de compromís, ja que amb tanta oferta la seva feina era quasibé impossible.
·
Quan parlàvem d'una edició de l'excès, també té a veure amb els litres de sang i extremisme de les pelis projectades. Segons afirmava en la inauguració del Festival el mateix director -Angel Sala-: "Hay películas en esta edición del festival que he visto una vez pero juro que no volveré a ver en mi vida", referint-se a les imatges extremes d'alguns films escollits.
·
·
En el Sitges'10 s'ha viscut:
- Histèria en la presentació del DVD Eclipse amb la presència d'un dels vampirs-bollycaos protagonista de tan teenager saga.
- Descobriments com: Lo importante de la vida es no haber muerto (del grup Olpama:Olivier Pictet, Pablo Martín Torrado i Marc Recuenco).
- El Premi Màquina del temps per a Richard Kelly, director de l'obre de culte Donnie Darko (2001), més valoritzada com més anys passen.
- El nou Miike, el nou Kitano i premi de reconeixement al mestre Roger Corman que, amb 84 anys i llista de produccions interminables, encara continua al peu del canó.
- I nosaltres vam gaudir de 6 pelis (inclosa la més dura del Festival: A Serbian Film).Dues nits genials!. I trobar-nos amb amics i amigues com: la Patri, la Clara, el Salva, l'Isabel ... i, via telefònica: el nostre Angelet.
·
Aquí teniu el vídeo-resum del que ha estat per al Ciutadà K aquest Sitges'10.

·
Els principals premis, per pel·lícules, han estat:
- Rare Exports s'emporta Millor Pel·lícula, millor director i millor fotografia.
-13 Assassins (de Takashi Miike) el Premi del Públic (és un dels directors més estimats del Festival) i el de disseny de Producció.
- El último Exorcismo, premi millor actor per a Patrick Fabian
- Dream Home, millor maquillatge i millor actriu per a Joise Ho
- Fase 7, millor guió.
- Monsters, millors efectes especials.
- We are the night, premi especial del Jurat.
·
Els Encerts de Sitges'10 :
- Catfish (Hanry Joost & Ariel Schulman)
- Secuestrados (Miguel Ángel Vivas) amb Manuela Vellés. Una història d'assetjament domèstic en 12 únics plans-seqüència. En el Fantastic Fest d'Austin s'emportà els premis a millor pel·lícula i millor director.
- La Casa Muda (Gustavo Hernández).
- Rare Exports: A Christmas Tale (Jalmari Helander)
- My Joy (Serguei Loznitsa).
- A Serbian Film (Srdjan Spasojevic)
- The Housemaid (Im Sang-soo)
- Let me in (Matt Reeves), el remake de 'Dejame entrar'
·
Les Decepcions de Sitges'10:
- Los ojos de Julia (Guillem Morales)
- Fase 7 (Nicolas Goldbart)
- The Ward (John Carpenter), el mestre no està en bona forma... :(
·

5 comentaris:

Nur ha dit...

que be!!!!
jo crec que s'hi hauria de dedicar a fer critiques a un diari, o alguna cosa així, exploti la seva faceta en plan comercial!

Ciutadà K ha dit...

.. doncs, no s'ho creurà, però ara mateix m'acaben de fer una oferta per a fer de corresponsal al Sitges'11!!! FLIPA!!! :)

(no puedo contar nada porque el proyecto aún está en el aire... je,je,je,je,je)

Laura ha dit...

que fort i que guai, no? :)

Nur ha dit...

Les inicials son de J.G.?
Ens pagaran l'hotel?

Ciutadà K ha dit...

je,je,je,je ... que punyetera és vosté, Nur !!! :O