dimarts, 9 de novembre del 2010

SRA. COLITA

·
La sra. Colita és tot un referent fotogràfic d'aquest país, no només per la qualitat de les seves fotografies sinó per la implicació, compromís -i sovint- reivindicació en la vida social i política de Catalunya. Per la seva càmara va desfilar la vida dels 'moguts' anys '60 i '70 i els personatges més representatius d'aquella època... fou la fotògrafa oficial de la Gauche Divine!
·
La sra. Isabel Steva Hernández, nom amb el que va nèixer l'artista l'any 1940 en el barri de l'Eixample de Barcelona, va tenir la sort de formar-se al costat de mestres com Xavier Miserachs o Oriol Maspons. Professionalment, es 'declara' fotògrafa el 1962. En uns inicis les seves fotografies es van centrar en la dansa, especialment el flamenc, (recollit en el llibre Luces y sombras del Flamenco, 1975, reeditat i ampliat el 1998), després vindria el retrat i el reportatge. Ella fou LA fotògrafa de la Nova Cançó: Joan Manuel Serrat, Guillermina Motta, Núria Feliu, Mª del Mar Bonet, Lluís Llach...
·
·
És difícil quedar-se amb una única línia de treball de la sra. Colita; molt rellevant -a banda del que hem ressaltat sobre la seva trajectòria- és, també, la seva tasca per mostrar-nos Barcelona, com us deia, des dels '60 fins a l'actualitat (llibres com Guía secreta de Barcelona (1974), Els cementiris de Barcelona (1982), L'eixample de Barcelona (1982)... així ho confirmen).
·
Porta 44 anys en aquesta professió i ha publicat més de 30 llibres de fotografia... val la pena passejar-se per la la seva web i veure la seva obra. Ella té tot el seu material digitalitzat repartit per diferents institucions: Institut del Teatre, Arxiu Ciutat de Barcelona, Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu de Rafael Alberti, Fundació Brossa... però només en els arxius catalans és on es troben els negatius i contactes. En el 1998 l'Ajuntament de Barcelona li atorga la Medalla al Mèrit Artístic, en el 2004 se li atorga la Creu de Sant Jordi.
·
Parlar sobre i veure fotografies de la sra. Colita sempre és un plaer, però en aquests dies és notícia per partida doble: Llibre i Exposició.
·
Llibre: LA MEVA CANÇÓ
El títol no podia ser més clar, es tracta de la visió que n'ha fet aquesta fotògrafa del moviment -aparentment- musical de La Nova Cançó. En aquest llibre s'han recollit 150 fotografies fetes des de 1960 a 1982 i recull el què significà la Nova Cançó, no només a nivell musical, sinó polític i social. En elles podem veure a Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Quico Pi de la Serra, Maria del Mar Bonet o Guillermina Motta, però, també, esdeveniments com el mític festival Canet Rock o els històrics concerts de Raimon.
·
Exposició: DIAS LABORABLES
A la Galeria Valid Foto (Barcelona) es podia gaudir de l'exposició 'Días Laborables', una tria de 46 fotografies, feta per la mateixa Colita, sobre escenes de la vida quotidiana dels anys '60 i '70. La sra. Colita estava satisfeta perquè s'ha pogut exposar material inèdit.
·
Aquesta senyora porta molts anys lluitant per dignificar la seva professió, en general; i com a dona fotògrafa, en particular. Ella opina que hi ha molts/es professionals en aquesta península que no han estat reconeguts/des: «España es un país de grandes fotógrafos ignorados», afirma. Precisament, el seu proper llibre és un homenatge a les dones fotògrafes pioneres del segle XIX i porta recollides més de 600 ... i reconeix que és molt difícil trobar-ne d'espanyoles..
·
El que diferencia el seu treball de la resta de fotògrafs/es, segons la mateixa Colita és: 'l'humor i la tendresa' .

·

3 comentaris:

Nur ha dit...

Això de ser dona,i professional, es veu que es dur en qualsevol àmbit!

Carolina ha dit...

Colita s'assembla a Polita. Molt xules les fotos, sobretot la d'en Serrat.

Ciutadà K ha dit...

Sí, Nur, hi ha barreres que trencar en qualsevol àmbit ...

Sí, Carol, és una senyora que es veu autèntica, i això transpassa a les seves fotos.

Bon dia !!