dimarts, 28 de juny del 2011

SRA. ELISABETH EIDENBENZ I LA MATERNITAT D’ELNA

(1913-2011)

Fa un dies la sr. Elisabeth Eidenbenz moria... ella fou l’infermera suïssa que, amb només 24 anys, de 1939 a 1944, va dirigir desinteressadament una maternitat a la població d’Elna.... allà es van salvar (d’una mort segura) uns 597 nadons d’exiliades republicanes de la guerra espanyola i de mares jueves fugides de la persecució nazi.
L’any 2002 se li va atorgar la medalla dels Justos entre les Nacions i en el 2006 la Creu de Sant Jordi per la seva tasca humanitària. La historiadora Assumpta Montellà ens va recuperar aquesta història de valentia, bondat i amor en el llibre La Maternitat d’Elna, aquell treball històric fou el punt de sortida a tot un seguit de reconeixements: obres de teatre, exposicions... fins arribar al cinema, s’està preparant un film sobre la maternitat d’Elna, primer havia de ser el sr.. Manuel Huerga (director de Salvador), però, finalment, sembla ser que Isabel Coixet podria ser l’escollida.
Malgrat això, aquesta bona dona de 97 anys, resident a Àustria, sempre s’ha mostrat humil davant de tants elogis i reconeixements, afirmant que “vaig fer el havia de fer”, la seva fou una tasca d’un valor sense preu, un acte sublim de generositat i valentia. Un autèntic acte d’Amor que ens recupera la fe en la humanitat.


Gràcies, sra Eidenbenz !!!!