dimarts, 20 de setembre del 2011

EL CINEMA D’ANIMACIO JA ES ADULT

Fins no fa massa, el cinema d’animació en llargmetratge era quelcom reclòs, exclusivament, al públic infantil. Productores com Pixar van trencar una llança a favor de que aquell cinema també fos consumit, gaudit i adreçat als pares i mares que acompanyaven la quitxalla al cinema ... d’uns anys cap aquí, s’ha produït un nou pas cap a l’adultesa del cinema d’animació amb films que s’han emportat els principals premis en Festivals de cinema com el sr. Miyazaki (guanyant el Festival de Berlin amb el Viaje de Chihiro) o com Waltz with Bashir, Persépolis o Chico y Rita, aquests darrers adreçats únicament i exclusivament al 'target' adult. Rellevant també fou el poema visual de Miguelanxo Prado De profundis (2007). Destacables són, a nivell televisiu la presència de Cálico Electrónico o Arrós Covat, per exemple.
Doncs bé, sembla que aquesta situació ha desembocat en un inici d’etapa d’or per al cinema d’animació adult (que no porno, encara que l’etiqueta es presti a confusió). És el cas del llargmetratge Arrugas (de Ignacio ferrera basat en el Premi Nacional de Còmic de 2008 de Paco Roca que porta el mateix títol) la història de dos col•legues de 80 anys que es podrà veure a la secció Zabaltegi de l'actual Festival de Donostia. En aquest festival també es podrà veure el film d'animació El gato del rabino (de Joann Sfar).
Un altre cas és El ilusionista (de Sylvian Chomet, director de la molt recomanable Bienvenidos a Bellevile, 2003) que va ser molt aplaudida en la darrera Berlinale, amb un guió escrit per Jacques Tati l’any 1956.
A la penínsul•la trobem en fase de producció, per exemple, Narraciones Extraordinarias (de Raúl García) sobre 5 narracions d’Edgar Allan Poe...

El cinema d’animació ja no és el què era, se'ns ha fet gran ..
Us deixo amb el tràiler de El Ilusionista ...

1 comentari:

Laura ha dit...

he llegit "arrugas". és molt maco i molt trist. me'l van portar els reis a casa el ramón. :)

diumenge vaig veure el tràiler de "el ilusionista" i ja tinc ganes de veure-la! "bienvenidos a bellevile" em va agradar molt, les iaies són taaaaaan mones!!! i la cançó se t'enganxa, eh!

bon dia a can ciutadà!!!