dimarts, 16 d’octubre del 2012

ZINEMALDIA 2012


_
Fa un parell de setmanes acabava el Festival de Donostia, el Zinemaldia. Molts diuen que ha estat un dels millors  de les darreres dècades, ha estat l’edició amb més estrelles de fa anys: Claudia Cardinael, Richard Gere, Susan Sarandon, John Travolta, Jean Rocherford, Monica Bellucci... i Penélope Cruz que va venir a il·luminar el cel donostiarra i a parlar-nos del nou film amb Sergio Castellito (que el fèu guanyar el David de Donatello per No te muevas el 2004): Volver a nacer; també va avançar que treballen en la segona part de la Niña de tus ojos amb Fernando Trueba.

A Donostia es va encendre la metxa del fenomen imparable de Lo Imposible (J.A.Bayona), aplaudida per molts però a d'altres el film els ha plantejat dubtes ideològics (parlen d’etnocéntrica, de sentimentaloide) però estan d'acord en que, cinematogràficament parlant, és impecable. Per a molts crítics Cinema en majúscules!

També s’aplaudí un altre tipus de fenomen el de Blancanieves de Pablo Berger, la proposta més arriscada dels darrers temps (ja sabeu: en blanc i negre i muda), que es veié reconeguda amb premi.

Es va gaudir d’habituals del Festival i els seus productes d’autor: com Carlos Sorin i Días de Pesca, film minimalista que porta a l’extrem –un clàssic de la seva filmografia- la màxima de ‘menys és més’; com Costa Gavras que carrega de forma directa i destapada contra la crisi i les retallades  salvatges dels serveis públics a El Capital, una farsa plena de veritats.

Altres films destacables del Zinemaldia 2012: la nova d’Eduardo Cortés (el de La Vida de Nadie) amb ¡Atraco!; el debut –a la vellesa- com a director de Dustin Hoffmann amb El Cuarteto; El atentado del libanès Ziad Doueiri, una nova aportació al conflicte palestí-isarelià;  i Argo de Ben Affleck, que ens confirma, un altre cop, que és mil vegades millor director que actor.

I anant als premis, el més gros de l’emportà la que per a molts/es crítics fou el millor film del Festival .... la Conxa d’or per a Dans la maison de François Ozon (el molt interessant i, sovint, provocador director de   Los Amantes Criminales, 8 Mujeres o Swimming Pool).

La Conxa de plata millor director: Fernando Trueba, El artista y la modelo
La Conxa de plata a la millor actriu: Macarena Garcia per Blancanieves.
La Conxa de plata al millor actor: José Sacristán, El muerto y ser feliz (Javier rebollo)
La Conxa de plata al millor guió: Dans la maison, de François Ozon
La Conxa de plata a la millor fotografia: Rhino Season
El Premi especial del jurat: Blancanieves, El atentado.

Us deixo l'intrigant trailer de Dans la maison:

4 comentaris:

pati di fusa ha dit...

ui, sí que fa bona pinta aquesta de "dans la maison"... i "el capital". "lo imposible", també. i... buf, feinada al canto!

Ciutadà K ha dit...

sí, mooolta feina, tenim mooolta feina, Patri i la que ens envien des de Denmark ;)

pati di fusa ha dit...

ai, jo no podré amb tot, eh? :S

Ciutadà K ha dit...

sí, dona, sí... és qüestió d'organitzar-se.... :P