dimarts, 6 de novembre del 2012

PESCANT SERIES DE TV (10): SHERLOCK /ELEMENTARY



Avui hem pescat 2 sèries pel mateix preu.  Les dues giren al voltant d'un personatge tan clàssic de la literatura com Sherlock Holmes. Què poc s'ho pensava sir Arthur Conan Doyle que la seva invenció de finals del segle XIX arribaria al segle XXI ben ple de vida i vigència. Des de que el va crear ha estat portat a la pantalla en 30 ocasions, s'han fet 16 telefilms, 4 pelis/sèries de dibuixos animats i 5 sèries de televisió. A data d'avui, amb la reactualització per al cinema del sr. Guy Ritchie l'any 2009 -que significà el tret de sortida d'una nova reviscolada del personatge- el sr. Holmes (amb o sense Watson) està més present que mai. Fins i tot, el sr. Garci, classicon i conservador ell, s'ha atrevit a fer-ne una particular versió en el seu darrer -i fatal- film (Holmes & Watson. Madrid days).
 
Però un personatge és torna clàssic quan som capaços de deconstruir-lo, de portar-lo a d'altres entorns i contextos històrics sense que perdi la seva personalitat, el seu caràcter. La majoria de films o sèries que se n'havien fet fins ara situaven a l'investigador en el seu entorn de naixença: el segle XIX. Això ha canviat en les dues sèries que hem pescat avui: SHERLOCK i ELEMENTARY.
 
SHERLOCK
El guionistes responsable de la revisió del Dr. Who,  Steven Moffat i Mark Gatiss, en un viatge en tren van començar a contemplar la possibilitat d'actualitzar i portar als nostres dies el personatge del sr. Holmes, com seria? com viuria? I d'aquí sorgí un dels darrers productes de la BBC de més èxit: Sherlock. La primera temporada va tenir només 3 episodis i es va estrenar el 25 de juliol de 2010. A partir d'aquell dia els fans d'arreu del món van començar a pujar com l'escuma; van guanyar premis com el Bafta a la millor sèries dramàtica i es va emetre a les televisions de tot el món. Al gener d'aquest any, ens arribava la segona temporada. El gran atractiu de la sèrie és la fidelitat amb la que s'ha tractat el material literari de partida, adaptant-ho però als notres dies. Així en els seus capítols trobem clàssics com: El gos dels Baskerville, Un escàndol a Bohèmia o el Problema final... tots ells títols del sr. Conan Doyle sobre el sr. Sherlock Holmes.
 
 
ELEMENTARY 
Però si del que es tracta és de deconstruir el personatge els que millor ho han fet ha estat a Elementary, la sèrie que s'estrenà el passat setembre en la que el senyor Watson és una senyora, l'actriu Lucy Liu; i el sr.Holmes Johny Lee Miller.
 
En aquest cas, l'acció es trasllada de Londres a Nova York i el sr. Holmes és un excèntric i brillant senyor acabat de sortir de rehabilitació. Un personatge ple d'immadureses al que la srta. Watson li farà de mainadera.
 
De moment, no ha tingut l'espectacular ressó de l'homònima anglesa però és que aquesta fa poc que camina ...