dimarts, 18 de març del 2014

BERLINALE 2014

_
Ja fa setmanes que va finalitzar però encara no havíem comentat la 'collita' del Festival Berlin d'aquest any.
 
I aquest any, ha estat una Berlinale en la que els premis han tingut un aire marcadament oriental, el cinema europeu i nord-americà ha passat pel festival sense massa glòria. I escassa presència de cinema d'aquí.
 
Destacable film el del creador de la trilogia protagonitzada per Ethan Hawke i Julie Delpy que amb Boyhood ha tornat ser capaç d''atrapar la vida'. Tres hores per a captar un film que és tot un experiment: filmar durant 12 anys, una setmana per any la vida d'un nen. Es va començar a rodar en el 2002. Documental ficcionat o ficció en format documental. Molt interessant!.
 
Com cada edició, la Berlinale va estar plena de glamour i de noms propis, d'estrelles i ostentacions damunt la catifa vermella. El tret de sortida l'efectuà el marcià Wes Anderson i el seu El gran Hotel Budapest, farcida a més no poder d'actors i actrius de renom però que no ha estat massa ben rebuda per la crítica.
 
Films que hauríem de tenir en compte i no han rebut premi: 71 (de Yann Demange), thriller contundent, penetrant, dur, accelerat; No llores, vuela (de Claudia Llosa), l'aclamada directora de la Teta asustada continua i reafirma el seu estil sensible, delicat i emocionant; relacions familiars i crítica als rols masclistes i patriarcals en La tercera orilla (de Celina Murga); la nova flipada del gran Michel Gondry: Is the man who is tall happy?, ni més ni menys que una conversa animada amb Noam Chomsky, una delícia visual i filosòfica, imatges de traç infantil i simple per parlar-nos de qüestions serioses i profundes; el debut del guionista de Drive -Hossein Amini- a The two Faces of January que té una obra de Patricia Highsmith de material de base i una bona interpretació de Viggo Mortensen; fascinació per les mútiples versions, llargades i carn ensenyada en l'obra Nymphomaniac de Lars von Trier.
 
Decepcions com la de la nova peli del Clooney-director que fins ara s'havia mantingut digne i interessant en tot allò que havia dirigit, però Monuments men és un seguit de tòpics sense gràcia., Clooney ha punxat....
 
 
Llistat de premis:
  • Os d'or millor film: Carbó negre, gel fi (de Diao Yinan)(Xina)
  • Os de plata millor director: Richar Linklater, per Boyhood (EUA)
  • Os de plata millor actor: Liao Fan, per Carbó negre, gel fi (Xina)
  • Os de plata millor actriu: Haru Kuroki, per La petita casa (Japó)
  • Os de plata millor guió: Anna i Dietrich Brühhermann, per Kreuzweg (Alemanya)
  • Os de plata opera prima: Güeros, d'Alonso Ruizpalacios (Mèxic)
  • Gran premi del jurat: The Grand Budapest Hotel, de Wes Anderson (EUA)
  • Premi Alfred Bauer per Aimer, boire et chanter, d'Alain Resnais (França)
  • Os d'or d'honor: Ken Loach (Gran Bretanya)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

coi de pelis xines, sempre posant títols tan estranys...

Ciutadà K ha dit...

són dificils els xinos, són difícils... :P