divendres, 23 de maig del 2014

SR. H.R. GIGER



(1940-2014)
 
Si fa unes setmanes us parlava del museu del sr. Giger, fa uns dies aquest artista, creador de l'Alien, moria als 74 anys.
 
Sense cap mena de dubte, l'obra pel que será recordat el sr. Giger i amb la que ja té un lloc en la historia del cinema és el monstre espacial que porta 35 anys donant guerra, versionat i re-versionat molts cops.
 
Nascut a Suïssa, el sr. Hans Rudolf  Giger tenia un estil a l'hora de dibuixar, dissenyar i crear molt personal, per a alguns era repetitiu i estancat, per a altres era brillant i únic.
 
El sr. Giger era pintor, escultor i dissenyador i els seus treballs sempre tenien un component orgànic que segur que feia les delícies d'en Conenberg i Marcel·lí Antúnez. Columnes vertebrals, costelles o calaveres s'integraven en mecanismes surrealistes i en aparells mecànics... els seus eren 'éssers biomecànics', segons el mateix artista.
 
La seva primera obra reconeguda internacionalment fou la portada del disc dels Emerson, Lake & Palmer: Brain salad surgery, l'any 1973. Un dels treballs en el que hi va participà inicialment però no es va arribar a materialitzar fou Dune (de Frank Herbert) dirigida per Alejandro Jodorowsky amb dissenys de Moebius i amb un repartiment impactant amb noms com Dalí, Mick Jagger o Orson Welles. Al sr. Giger li van encarregar dissenyar el món dels Harkonnen, els dolents de la historia; va arribar a concretar propostes però el film no es va arribar a realitzar mai. De fet, aquesta versió de Dune encapçala el top ten de films no realitzats mai. Posteriorment, la producció l'assumí Dino de Laurentis i la va dirigir David Lynch... el sr. Giger, però, no hi va participar perquè ja estaba contractat en un altre projecte: Alien.
 
Malauradament, tot i l'Oscar que li van donar per confeccionar el 8è passatger i l'escenografia de la nau extraterrestre James Cameron no va confiar en ell per a Alien, el retorn i el sr. Giger va quedar un pél apartat del cinema fins a Species (1995) i Prometheus (2012) de Ridley Scott, precisament, la preqüela d'Alien.
 
Una bona forma de submergir-nos en l'art barroc, saturat, sensual i macabre del sr. Giger és visitant el seu museu a Gruyères.
 
Mor el pare de la criatura més terrorífica de l'espai... segons l'artista, a l'Alien no li va voler posar ulls per a que fes més por...
(Per cert, aquest és el post 1300!!! ... que es diu ràpid ...)