dimecres, 4 de juny del 2014

AHIR, AVUI, DEMA: L'ESCOLA REVISITADA PELS ESCOLARS

_
Avui us vull explicar un projecte en el que hi porto col·laborant fa més d'un any juntament amb l'Alfred i l'Artur, dos pares de l'Escola Miquel Granell d'Amposta com jo, que vam escoltar la petició de la directora del centre per a que 'féssim alguna cosa' per a celebrar el 50è. aniversari del centre. No es molt habitual que t'arribin peticions d'aquest estil i menys si tens 'carta blanca' per a inventar i proposar el què vulguis.
 
El dia 23 de maig de l'any passat vam realitzar la primera reunió per a -mitjançant un brainstorming- estructurar què volíem fer i amb quina intenció. Van venir força reunions més, en les que vam divagar, dialogar, proposar i acordar quina línea tindria el projecte i quina visibilitat li donaríem. Es tractava de fer dialogar el passat i el present de l'escola tenint als i les alumnes com a principals protagonistas, perseguint el difícil objectiu d'aconseguir la máxima representativitat de l'alumnat.
 
Va haver una primera fase de divagació i acord, una segona d'exposar-ho a la direcció, una tercera d'organitzar les activitats amb el professorat, una quarta de realitzar i enregistrar les activitats i una final, que ja és en la que es trobem ara, de mostrar-ho i exposar-ho.

L'activitat es concreta en els 4 cicles de l'escola Miquel Granell: infantil s'imagina el futur i l'escola què voldrien; inicial i superior es parla del passat; i mitjà ens recull el present.

Cicle Infantil: L'escola que imaginem: Com voldrien que fossin les aules i el pati els/les més petits/es? Un gran mural pintat ens ho mostra.
 
Cicle Inicial: Com dius què era l'escola d'abans? Els/les nens/es han recollit anècdotes i vivències de pares/mares i avis/àvies i ho expliquen a la càmera a la seva manera. El passat per boca del present.
 
Cicle Mitjà: El curs en un dia. Tots/es els/les alumnes han estat tot el curs gravant com és la seva escola: entrada d'alumnes, biblioteca, esmorzars, jocs, cançons, carnestoltes... Han estat els reporters de l'escola del present. El resultat és un video de 5 minuts que condensa 9 mesos de curs escolar.
 
Cicle Superior: Ahir/Avui. Els/les alumnes més grans han escenificat i experimentat com eren les activitats dins de l'aula i al pati a l'escola d'abans. Es tracta de viure-ho en primera persona i reflexionar-hi...

N'estem molt contents del resultat i de la participació de tota la comunitat educativa.

Aquí us deixo el tráiler i us espero el proper divendres 06 de juny a les 20:00 a la seva inauguració a Lo Pati.
  


2 comentaris:

Carolina ha dit...

que guai, quina currada! Felicitats :)

Ciutadà K ha dit...

Gràcies, Carol! si ha estat tota una experiencia... i molt enriquidora, no només pel resultat (que ja´aniré penjant per la xarxa) sinó pel procés d'inventar i crear tot plegat...
genial!!