divendres, 7 d’octubre del 2016

COLLITA FESTIVAL DONOSTIA 2016


Doncs a poques hores d'inaugurar-se el Festival de Sitges no podem oblidar que fa unes setmanes acabava el Festival de Sant Sebastià... repassem la collita d'aquest any perquè alguns dels films programats els podeu gaudir en el Sitges 2016.

Si comencem pel final, és a dir, pels premiats, val a dir que la 64a. edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià ha tingut un regust asiàtic, bona part del palmarès és per a films xinesos. 

Pel·lícules destacades: com les dures Playground (Bartosz M. Kowalski) i Nocturama (Bertrand Bonello). Els debuts d'Ewn MacGregor a la direcció amb American Pastoral i de Miles Joris-Peyrafitte amb As you are. Una altra d'aires clàssics: Lady Macbeth (William Oldroy). La presència d'Isabelle Huppert en dues grans propostes: Elle (Paul Verhoeven, sí, el del primer Robocop) i El porvenir (Mia Hansen Love). L'aclaparadora nova proposta de Denis Villeneuve amb La Llegada (un director que està aconseguint ser imprescindible).

A Donostia es va veure el nou film d'Oliver Stone: Snowden, una peça més d'aquest Enciclopèdia del segle XX que està construint el director amb cada nova pel·lícula.

El Festival va reconèixer la carrera d'Ethan Hawke amb el premi Donostia mentres presentava Los 7 magníficos (d'un d'aquests innecessaris remakes)

Films en la progrmació del Donostia 2016 ben rebuts i que podrem veure al Sitges 2016, com: Colossal, del mai prou reivindicat Nacho Vigalondo i Un monstruo viene a verme, del sempre efectiu Juan Antonio Bayona; també Que Dios nos perdone (de Rodrigo Sorogoyen). Altres films espanyols en la programació: l'efectiva El hombre de las mil caras (d'Alberto Rodríguez) y La Reconquista, del cada cop més valoritzat Jonás Trueba.

Així doncs, com déiem abans, els premis principals foren per a la xinesa I am not Madame Bovary el director Xiogang Feng, una estranya comèdia filmada en ull de bou, amb fotogrames circulars. S'emportà la  Conxa d'Or i Premi a la Millor Actriu per a Fan Binbing.
Premi Especial del Jurat ex-aequo per a The giant i El invierno.
Millor director per Hong Sang.-soo per Yourself and yours.
Millor Actor per Eduard Fernández a El hombre de las mil caras i la seva continguda i convincent interpretació de Paco Paesa, una altre premi més al que podem considerar un dels millors actors de la penínsul·la. Aquest ben resolt film s'emportà el Premi Feroz Zinemaldia.
El Premi Fipresci fou per Lady Macbeth i El Premi al millor guió per Que dios nos perdone de Rodrigo Sorogoyen.

Premis repartits, doncs, però amb tendència xinesa.