dimecres, 4 de gener del 2017

SRA. CARRIE FISHER


(1956-2016)

Fa uns dies moria l'actriu que va encarnar un dels personatges icònics del cinema de la ciència-ficció: la princesa Leia. L'actriu era la sra. Carrie Frances Fisher -o, senzillament, Carrie Fisher- nascuda a Los Ángeles, filla d'una gran actriu, la sra. Debbie Reynolds (protagonista, per exemple, de Cantando bajo la lluvia i que, morí, just l'endemà de la seva filla) i d'un cantant, el sr. Eddie Fisher.

La sra. Carrie Fisher, però, fou més que la Princesa Leia: fou escriptora i guionista de cinema i televisió, vessant per la que aconseguí el premi Bafta pel guió de Postales desde el filo (1990), basat, en part, en la seva vida.

Abans de caure en l'univers Star Wars va participar en diferents films en els que participava la seva mare fins que va actuar a Shampoo (1975) seduint a Warren Beatty i d'aquí al paper de la seva vida: el de princesa Leia Organa a La Guerra de las Galaxias (1977). Després El imperio contraataca (1980) i El retorno del Jedi (1983)

L'èxit d'Star Wars no fou ben digerit pels germans protagonistes (Luke i Leia) i els abocà a les drogues i l'alcohol. Tot i així, participà en diferents films, la majoria en papers secundaris, com: The Blues Brothers (1980), Hannah y sus hermanas (1986), Cuando Harry encontró a Sally... (1989) o Scream 3 (2000); i participació  en forma de cameo en sèries com: Frasier (1995), Sex and the city (2003), Smallville (2005), Weeds (2007) o The Big Bang Theory (2014).

En el 2015, va entrar en la nova trilogia Star Wars (32 anys després), amb l'episodi VII: El despertar de la fuerza, deixant el paper de princesa per assumir el de General. Ella, acompanyada de Han Solo i Luke Skywalker ens oferiren el retrobament nostàlgic que tot fan de la saga esperava. Diuen que les escenes en les que participava en l'episodi VIII ja estaven filmades abans de la seva mort.

La sra. Fisher no va amagar mai la seva 'complicada' vida, a banda de les drogues i l'alcohol, s'afegia transtorn bipolar i addicció als antidepressius que va explicar en diverses entrevistes i en el llibre Wishful Drinking (2009) una biografia amb marcat to humorístic. La sra. Fisher va confessar que El Imperio contraataca la va filmar totalment enganxada a la cocaïna i que va tenir més d'una sobredosis...

L'abril de l'any passat va publicar un nou llibre: La princesa diarista. En la promoció del mateix, volant en un avió, fou quan tingué l'infart que li provocà la mort. 

La mort de la sra. Fisher ha estat un cop dur en la legió de fans de la saga Star Wars i els homenatges no ha trigat en arribar,com la següent il·lustració de Carlos Latuff: