dimarts, 22 d’agost del 2017

SRA. TERELE PAVEZ

(1939-2017)

Fa unes setmanes moria Teresa Marta Ruiz Penella, coneguda artísticament com a Terele Pávez, una veterana del món de la interpretació, tan veterana que quan ella naixia acabava la Guerra Espanyola.

La sra. Pávez va nèixer a Bilbao, filla del polític Ramón Ruiz Alonso i Magdalena Penella Silva, en una família d'artistes: músics, compositors i actrius. Germana d'Emma Penella i tieta d'Emma Ozores, per exemple. El cognom de Pávez el va treure del segon cognom de la seva àvia materna -Emma Silva Pávez- com una forma de diferenciar-se de les seves germanes. 

Tot i que va nèixer a Bilbao (i el seu caràcter té molt de basc) va crèixer i viure a Madrid tota la seva vida, continuant ben aviat la carrera artística de la saga familiar. Amb només 12 anys participa en el primer film: Novio a la vista (1953)(de Berlanga), paper que aconseguí gràcies al sr. Jesús Franco, un amic de la família. Precisament, aquest la dirigiria en el segon film de la carrera de l'actriu: Tenemos 18 años (1959).

Paral·lelament al cinema, la sra. Pávez va encetar una reconeguda carrera en el món teatral, al costat de grans com Adolfo Marsillach o Miguel Narros; obres de teatre portades a la televisió en programes com Estudio 1, per exemple. La dècada dels '60 i '70 del segle passat va participar en pocs film i es va centrar més en el teatre. L'any 1983 arrriba un dels seus papers més recordats, la Régula de Los Santos inocentes (Mario Camus). Durant aquesta dècada dels '80 enllaça papers potents i nominacions a premis a Réquiem por un campesino español, El Lute II: mañana seré libre; Laura, del cielo llega la noche o Diario de invierno.

Tot i aquest reconeixement estigué un època 'oblidada' per al cinema fins que el sr. Alex de la Iglesia ens la recuperà per a El dia de la bestia (1995); i aquesta 'recuperació' continuà amb un seguit de col·laboracions que ens feren veure la part còmica de la sra. Pávez, una part desconeguda per al gran públic fins llavors, a: La Comunidad (2000), 800 balas (2002), Balada triste de trompeta (2010), Las brujas de Zugarramurdi (2013)(amb la què aconseguí el Goya), Mi Gran noche (2015) i El Bar (2017). 

Els 2000 arriba amb un paper televisiu que popularitza el seu rostre a Cuéntame como pasó en diferents temporades.

La sra. Terele Pávez va morir amb 78 anys i el seu rostre dur, atormetat, la seva actitud passional i temperamental ens ha regalat interpretacions d'una intensitat difícil d'oblidar. Els seus rols secundaris no impedien fer-la lluir com a principial en els films que participava.