divendres, 6 d’octubre del 2017

FESTIVALS: VENEZIA I DONOSTIA 2017


Ahir començava el Festival de Sitges i el dilluns marxem cap allà amb mooooltes ganes; però, abans, cal tenir en compte la collita dels darreres festivals de cinema que han tingut lloc per aquí i per allà: el Festival de Venèzia i el Festival de Donostia.

Els films guanyadors tant en un Festival com en l'altre han estat un pél atípics, en un cas perquè es premià una film de gènere fantàstic (poc habitual en festivals de cinema): La forma del agua del sr. Guillermo del Toro (que fou la que, precisament, ahir inaugurava el Sitges 2017) var guanyar el Lleó d'Or a Venèzia; i en l'altre, es premià una comèdia (fet poc habitual en un festival de inema) dirigida per un actor: The disaster artist del sr. James Franco s'emportà la Conxa d'Or de Donostia.

VENEZIA 2017:
Resultat d'imatges de guillermo del toro premio veneziaPer a molts crítics ha estat una de les millors edicions del Festival dels darrers anys, en el que molts dels films que s'hi van poder veure estaran, segur, en les nominacions dels Oscar.

En el Festival de Venèzia (edició 74) s'hi va poder veure el nou film de George Clooney -Suburbicon- que no va acabar de convèncer amb la presència de Julianne Moore. Com també farà Sitges 2017 a Venèzia es féu ressó de les produccions que s'estan realitzant amb VR amb una versió de Gomorra per a aquest sistema de visionat. Robert Redford i Jane Fonda van rebre el seu Lleó d'Or com a homenatge a la seva carrera mentre presentaven el nou film Nosaltres en la nit, després de mil anys d'haver-se unit en el clàssic Descalços pel parc. Davant la poca presència femenina en la direcció dels films a competició, destaca la xinesa Vivian Qu i el seu potent film: Els àngels vesteixen de blanc. Destacable l'opera prima de Xavier Legrand, a Jusqu' a la garde ens tracta de forma encertada una història de violència de gènere.

Annette Bening fou la presidenta del Jurat i els premis principals foren:

- Lleó d'or: La forma del agua de Guillermo del Toro
- Gran Premi del Jurat: Foxtrot de Samuel Maoz
- Millor director: Xavier Legrand a Jusqu' a la garde
- Millor actriu: Charlotte Rampling per Hannah
- Millor actor: Kamel El Basha per L'insulte.
- Millor guió: Martin McDonagh per Tres anuncios en las afueras de Ebbing, Misuri
- Premi Especial del Jurat: Sweet country de Warwick Thornton

Films ha tenir en compte, doncs: La forma del agua, Hannah, Jusqu' a la garde i Els angles vesteixen de blanc.


DONOSTIA 2017:
Resultat d'imatges de james franco premio donostiaL'edició 65 del Festival de Donostia va començar amb la nova del sr. Wim Wenders -Immersion- protagonitzada per l'actriu de moda (i nova Tomb Rider): Alicia Vikander.

Films destacables: El Capitan, un acurat blanc i negre per a la història d'un soldat alemany dessertor que troba un uniforme de capità i es fa passar per ell. Morir, el nou film de Fernando Franco que torna a comptar amb Maria Alvarez com a protagonista (com ha fèu en La herida) amb una història dura d'una dona que cuida el seu marit malalt de càncer. Handia, fàbula basca dels responsables de Loreak sobre la relació de dos germans. Alanis, drama social sobre la vida d'una prostituta a Argentina. Madre!, la delirant proposta de Darren Aronofosky amb Jennifer Lawrence i Javier Bardem que ha dividit totalment a la crítica: se l'odia o se l'admira. On body and soul, la guanyadora del Festival de Berlin, una història d'amor de dues persones poc integrades en un escorxador.

John Malkovich fou el president del Jurat-Competició i Angela Molina la presidenta del Jurat-Horizontes i els premis foren:

- Millor pel·lícula: The Disaster artist de James Franco
- Premi especial del Jurat: Handia d'Aitor Arregi
- Millor direcció: Anahi Berneri per Alanis
- Millor actriu: Sofia Gala Castiglione per Alanis
- Millor actor: Bogdan Dumitrache per Pororoca
- Millor guió: Una especie de familia de Diego Lerman
- Millor fotografia: Florian Ballhaus per El Capitan.

Films ha tenir en compte, doncs: El Capitan, Handia, On body and soul i Morir.



I, ara: CAP A SITGEEES !!!