dimecres, 29 de novembre del 2017

33.293 MOTIUS DE VERGONYA


Un diari alemany (Der Tagesspiegel) ha publicat la llista de les 33.293 persones que han mort buscant refugi a Europa. 33.293 vides humans, reals, com la meva i la vostra. 33.293 motius per a la vergonya. Vergonya de ser incapaços, d'aturar-ho; vergonya de ser incapaços d'acollir-los; vergonya de ser tan poc humans...

La llista s'inicià l'any 1993 i recull noms, edats, llocs d'origen, ciutat de destinació i  causa de la mort d'aquestes persones. 

El nom del document que ho recull és prou contundent: Llista de 33.293 sol·licitants d'asil registrats, refugiats i migrants, que van morir a causa de les polítiques restrictives de la Fortalesa Europa. Així doncs, no estan -ni molt menys!- tots els noms que haurien de ser-hi i només es té en compte persones mortes enmig del mar, també per incendis, als camps de refugiats, suïcidis, atropellats i víctimes d'atacs racistes.

Aquest diari expressa que amb aquesta acció volen mostrar a les víctimes "com a éssers humans, amb un origen, un passat, una vida".

33.293 persones ...

1 comentari:

Sergi ha dit...

Està bé que no es deshumanitzi a les víctimes, que no se les tracti només com a números. El pitjor del cas és que aquesta xifra espantosa deu ser només dels que han pogut localitzar i conèixer. Em temo que la quantitat de desapareguts i morts ha de ser encara molt més alta...