dimecres, 12 de desembre del 2018

'LOS 400 GOLPES' AL CINE-CLUB LA RÀPITA


Demà dijous, a les 20:30, al lloc de sempre (Auditori Sixto Mir) el Cine-Club La Ràpita us ofereix una peli que dóna sentit a la feina que es fa des d'un cine-club: 'Les Quatre Cents coups' de François Truffaut.

Els 400 cops és el primer film del sr. Truffaut i està considerada com l'obra fundacional de la Nouvelle Vague, corrent cinematogràfica francesa dels anys '60 del segle passat en la que es prioritzava el 'cinema d'autor' pel damunt del 'cinema de qualité' (o comercial).

Es tracta d'un film on hi ha molt d'autobiogràfic, el petit Truffaut fou un mal estudiant, gran lector i apassionat del cinema, però un estudiant pèssim que preferia anar al cinema que anar a classe. Amb 15 anys funda un cine-club i per petits furts és enviat a un correcional. El crític de cinema André Bazin el va encarrilar per a que fos crític de cinema, en 21 anys escrivia les primeres crítiques a Cahiers du cinéma. L'any següent dirigeix el seu primer curt i treballa com a ajudant de direcció de Roberto Rossellini fins que debuta el 1959 amb Els 400 cops. Allà, Truffaut hi vomita tota la penúria i la repressió quecomporta el sistema educatiu imperant, el fet de ser 'un nen difícil' (el títol es podria traduir com 'fer les mil i una' o 'passa-se de la ratlla') i del pas de l'infant a l'adult. El protagonista Antoine Doinel (alter ego de Truffaut) -encarnat en el rostre de Jean Pierre Léaud- serà protagonista de fins a 5 films posteriors del director mentres ambdós van creixent.

El film es va emportar el premi a la millor direcció en el Festival de Cannes de 1959. En l'enquesta de crítics feta per Sight & Sound l'any 2012 sobre les millors pel·lícules de tots els temps ocupa el lloc 39.

Per a Truffaut, fer cinema havia de tenir 3 idees bàsiques: sortir al carrer, captar la Vida, filmar amb modestia i rapidesa. Com va afirmar Jean-Luc Godard: "Amb els 400 cops Truffaut entra en el cinema modern".