dimecres, 2 de gener del 2019

30 ANYS DE LA PRIMERA FOTOGRAFIA D'IMMIGRANT MORT A L'ESTRET DE GIBRALTAR


Resultado de imagen de 30 años de inmigrantes muertos en gibraltar
Quan arribes a una determinada edat pots posar data d'inici a fets i objectes que semblen que estiguin de tota la vida ... però no, van tenir un dia de naixement. La van tenir els emojis, la van tenir els mòbils o, fins i tot, internet... 

L'1 de novembre de 1988 es va publicar la foto del primer immigrant mort, ofegat, a l'intentar creuar l'Estret de Gibraltar (que hi hagi document gràfic, és clar). 

La foto la va fer el sr. Ildefonso Sena, de 67 anys i fotògraf jubilat. Es va publicar en el Diario de Cádiz, i en paraules del fotògraf: "Nunca me pude imaginar lo que aquello llegaría a significar" ... des de llavors es calcula que han mort 6.714 persones ofegades (i de les que no tenim el compte!). Fins aquell any, el fenòmen de la immigració arribada en pasteres era quelcom desconegut. Aquella pastera va arribar amb 23 persones i quan estaven a punt d'arribar a la costa el fort vent la féu bolcar, es posaren nerviosos i només els 4 que sabien nedar es van salvar, els altres 19 van morir ofegats.

Poques persones podien pensar que aquell drama puntual es convertiria en la vergonya de la nostra societat actual que acumula morts i morts en la seva consciència... fins quan?