dilluns, 18 de febrer del 2019

PREMIS DE CINEMA EUROPEU 2018

Resultat d'imatges de premi cold war cine europeo

És època de premis. A mitjans de desembre es van entregar els 31 Premis de Cinema Europeu. No entrarem a valorar si existeix o no una consciència col·lectiva europea a l'hora de fer cinema, sinó que els premis i els festivals ens seveixen per a detectar aquella producció que hem de tenir a la nostra llista de deures.

Si hi ha un film 'guanyador' de l'edició d'enguany és -l'estupenda- Cold War de Pawel Pawlikowsi (que després d'Ida ja és una del autors referents del cinema polonés) que s'emportà els premis a millor pel·lícula, director, guió i actriu.  El premi al millor actor fou per a Marcello Font en el film Dogman (de Matteo Garrone), film que també aconseguiri els premis al millor vestuari i perruqueria i maquillatge.

Els premis honorífics foren per al sr. Costa-Gavras i la sra. Carmen Maura a les seves trajectòries en el món del cinema. El de la Maura fou un discurs ple de llàgrimes i d'spanglish, en el que afegí una recomanació a les atrius joves: que no s'obsessionin amb el cos, "to be actress no hay que ser la más beautiful ni la más flaca" (sic). Els premi a la contribució europea al cinema mundial fou per al sr. Raplh Fiennes. 

El premi al Descobriment europeu fou per al joe Lukas Dhont director de Girl, la contundent història d'un en que vol ser ballarina. La millor peli d'animació fou per a Another day of life, basat en textos de Kapuscinski situada a la guerra d'Angola. El milor documental fou Bergman-A year in life, que recrea el prolífic any 1957 del director suec. The years fou reconegut com al millor curt i La mort d'Stalin la millor comèdia europea.

El premi del públic fou per a Call me by your name.



La llista completa de premis:

Mejor película europea: 'Cold War'
Mejor director europeo:  Pawel Pawlikowski, 'Cold War'
Mejor actor europeo:  Marcelo Fonte, 'Dogman'
Mejor actriz europea:  Joanna Kulig, 'Cold War'
Mejor guión europeo: 'Cold War'
Mejor fotografía europea:  'Utoya. 22 de julio'
Mejor música europea:  '3 Days in Quiberon'
Mejor montaje europeo:  'Cold War'
Mejor diseño de producción europeo:  'Leto'
Mejor diseño de vestuario:  'Dogman'
Mejor sonido europeo:  'El capitán'
Mejor maquillaje y peluquería:  'Dogman'
Mejores efectos visuales:  'Border'
Mejor film de animación europeo:  'Un día más con vida'
Mejor documental:  'Bergman, su gran año'
Mejor comedia europea:  'La muerte de Stalin'
Premio Discovery:  'Girl'
Premio del público: 'Call Me By Your Name'
Mejor cortometraje: 'Gli anni'