dijous, 3 de desembre del 2020

LA CIUTAT DE YIWU, LA GRAN FABRICA MUNDIAL DELS ORNAMENTS NADALENCS

 

Aquest any tinc la sensació que, donades les circumstàncies, la gent ens hem accelerat en treure la decoració nadalenca i compartir imatges de com les llars es van emplenant d'arbres, pessebres i boles de colors. Tants confinaments, quarantenes i limitacions ens aboca a abraçar qualsevol cosa extraordinària (fins i tot si aquesta 'cosa' és Nadal) amb l'esperança que ens aporti una mica d'alegria i màgia o, senzillament, evasió. 

Doncs heu de saber que, molt probablement, bona part dels elements decoratius que fareu servir estan fabricats en una mateixa ciutat xinesa: Yiwu. Aquesta ciutat de l'est de la Xina és el major mercat a l'engròs del món i la que fabrica el 60% d'ornaments nadalencs de tot el món.

Com ja us podia anar imaginant, no estem parlant de casetes mones de fusta amb elfs vestits de verd i barrets vermelles, contents i feliços de preparar tot allò que el món necessita per Nadal a les ordres de la mirada carinyosa del sr. Noel... es tracta de treballadors i treballadores de més de 600 fàbriques, fent torns de feina intensos de 12 hores i treball incansable; moltes d'aquestes persones treballadores viuen a la mateix fàbrica, així podran produir més. No us imagineu grans estructures, enormes cadenes de muntatge o treballs en línia ... la gran majoria de productes estan fets a mà, per milers i milers de persones que enganxen, pinten i munten un a un els ornaments que posarem a casa (després de passar per la botiga xinesa a comprar-los). Persones treballadores que cobren ben just 1 dòlar per cada hora treballada, que poden arribar a uns 400 dòlars mensuals i estan obligats a fer una quota diària de 5000 ornaments...

Aix, Bon Nadal!


4 comentaris:

Sergi ha dit...

Si la teva intenció era fer-nos sentir culpables per consumir aquestes bagatel·les nadalenques... amb mi no ho has aconseguit. A casa meva no hi ha ni hi haurà decoració nadalenca de cap mena. Esperit zero.

Ciutadà K ha dit...

Ui, no, no... aquesta no era la meva intenció.
De fet, jo segur que -com cada any- faré arbre i pessebre i tal i tal ... amb nens/a és difícil no fer-ho.
Espero que lo teu sigui per convicció i no per alguna mala passada d'aquest 2020 que et faci tenir esperit zero .. :( (si així fos: Molts ànims i una abraçada)

artur ha dit...

Tant de bó , la vida laboral de tots aquests treballadors , millorin les seves condicions, tant com l'èxit del seu productes !.
Bon Nadal ! Salutacions !

Ciutadà K ha dit...

veig complicat que a curt termini es facin realitat els teus bons desitjos, Artur ... però parlar-ne és un primer pas.

Bon nadal i gràcies per la visita i el comentari