dimecres, 27 d’octubre del 2021

'VIDA EN SOMBRAS' + 'VICTORIA & SAVOY' AL CINECLUB LA RAPITA

Demà tenim sessió especial al CineClub La Ràpita; d'una banda, farem ressó d'un projecte cinematogràfic nou al territori, 'Victoria & Savoy' és un cicle de projeccions cinematogràfiques que el sr. Manel Raga (director de La Gallina) ha ideat amb el suport de l'Ajuntament d'Ulldecona. Demà vindrà a l'Auditori Sixto Mir per a parlar-ne i ho farà acompanyat de la directora mexicana Marta Hernaiz Pidal que serà l'encarregada d'obrir el cicle amb el film 'La caótica vida de Nada Kadic', seleccionada en el Festival de Berlin.

I, lògicament, també tindrem sessió de peli, amb un film clàssic de 1948 que podem veure gaire al projecte FilmoXarxa. 'Vida en sombras' (dirigida per Llorenç Llobet-Gràcia) no és un film normal, per començar és l'únic llargmetratge del seu director i que fou abocat a l'ostracisme per la censura de l'epoca (es va reralitzar en ple franquisme); davant d'aquesta censura el productor en va fer una versió sense tenir en compte l'opinió del director en la que eliminava la majoria de d'innovacions artístiques que afegí el sr. Llobet-Gràcia en la versió inicial. Afortunadament, la Filmoteca de Catalunya, l'any 2012 va restaurar la versió original (que és la que veurem avui) on es poden veure el fascinants moviments de càmara, el virtuosos pla seqüència i el sorprenent joc de pantalles... tot plegat ofereix al film un aire de modernitat poc habitual per l'època en que fou filmada. El sr. Almódovar va tenir en compte el final de 'Vida en sombras' per al seu 'Dolor y gloria'.

El film vol ser una declaració d'amor al cinema mitjançant la història d'un jove que somia dedicar-se la món del cinema, un alter ego del mateix director que permet barrejar realitat i ficció en un joc visual complex i elaborat. En ella gaudirem d'homenatges a films com Romeu i Julieta, Rebeca o a directors com Hitchcock o Cukor però també gaudirem d'una declaració antibelicista mostrant-nos una Guerra Espanyola del '36 que el règim franquista no va veure en bons ulls i la censura fou implicable. Si el sr. Llobet-Gràcia no va poder dirigir cap altre film fou perquè caiguè en la ruïna després d'aquest film.

Un film sobre la guerra, la mort i el desig, un film experimental que compta amb la presència de Fernando Fernán Gomez i Dolores Pradera en el seu repartiment.

Demà tindrem ocassió de gaudir d'un dels grans films oblidats de la Història del Cinema de la península ibèrica i ho farem en pantalla gran.

Demà a les 20:00, a l'Auditoti Sixto Mir.