dilluns, 28 de febrer del 2022

PREGUEU, GERMANS

 

D'aplicacions cristianes per al mòbil, que permeten resar amb un simple clic a la pantalla, n'hi ha cada cop més. Hallow ("the #1 Chatolic app"), Glorify ("connect with God every day"), Click to Pray... Aquesta té un punt extra a favor: el papa Francesc  hi penja cada mes un parell d'oracions que varien segons varien les preocupacions de la humanitat. És un intent, hi expliquen, de transformar la pregària en "gestos concrets" en la missió de millorar el món. Dos anys de pandèmia han fet que molta gent comenci a fer-les servir per substituir així els serveis presencials.

Aquest mes de gener que ara s'acaba, l'oració mensual comença així: "Senyor Jesucrist, que ens convides a ser germanes i germans, a viure en fraternal harmonia, estimant-nos i respectar-nos en les nostres diferències i valuosa diversitat, envia el teu Esperit Sant als nostres cors perquè aprenguem a mirar-nos i tractar-nos amb amor, amb l'amor amb què Tu ens tractes", "Germanes i germans", "valuosa diversitat"... l'Esglèsia catòlica no perd pistonada. 

Que aquestes apps cristianes ingressin calerons per vendre dades personals és el menys important. Són el substitut del caixonet de les almoines. El més interessant és que, pel que recordo de quan era nen i a l'escola ens deien que havíem de resar cada nit, em va quedar clar que l'oració l'adreçava a Déu i que el que li deia quedava entre Ell i jo. Però ara, amb aquests apps, molta més gent s'assabenta del que hi fas. Els seus usuaris diuen que estan molestos perquè no sabien que les seves dades -ubicació, enllaços en què cliques, text de les publicacions...- es comparteixen amb altres empreses (Facebook, per exemple) amb terrenals finalitats comercials, i perdó per la rima.

Des de sempre els creients saben que Dèu no sols és a tot arreu sinó que ho sap tot de nosaltres. Ara, amb aquestes apps no sols ho sap Dèu sinó un fotimer d'analistes de dades. 

Quim Monzó a
La Vanguardia
 
del 29/01/22.