dijous, 24 de febrer del 2022

'NOSFERATU' AMB MUSICA EN DIRECTE DE NEUROMANTER AL CINECLUB LA RAPITA

 

Aquest diumenge tenim una sessió especial al CineClub La Ràpita, tindrem projecció de film amb música en directe que l'acompanyi. Com ja vam fer fa 3 anys amb 'Metrópolis', aquest diumenge podrem gaudir d'un altre clàssic del cinema mut: NOSFERATU, de F.W. Murnau amb música en directe de NEUROMANTER.

Aquest any, es compleixen 100 anys de l'estrena del clàssic de terror i referent del cinema expressionista: Nosferatu. Basada lliurement en el clàssic de la literatura Drácula de Bram Stoker, de la no tenien els drets per a filmar-la, es tracta d'un dels primers clàssics del cinema de terror.

Al no tenir els drets es van canviar noms i detalls com Wisborg en comptes de Transilvania o el comte Orlok en comptes de comte Dràcula. Es tracta d'un versió del mite vampir fosca, tenebrosa, feista, allunyada de l'aire romàntic que després trobaríem en la versió de Bela Lugosi o la de Copolla. Bona part de l'impacte d'aquest film de 1922 recau en l'actor protagonista: Friedrich Gustav Max Schreck (cognom que en alemany significa 'terror'), del que ben aviat van començar a córrer rumors de que era una vampir de veritat, una llegenda que fou portada a la pantalla amb 'La sombra del vampiro', en la que Willem Dafoe intepretava al sr. Schreck. L'aspecte fred, reservat i hermètic de l'actor Schreck li van permetre l'interpretació monstruosa que el sr. Murnau buscava.

Florence Balcombe, vídua de Bram Stoker, va denunciar el plagi del sr. Murnau i va guanyar, la sentència fou eliminar les còpies del film, per sort, la distribució que ja s'havia produït va aturar la destrucció d'aquesta obra.

'Nosferatu', 100 anys després, és una obra de referència i d'estudi a l'hora d'exposar l'ús de la il·luminació (tot i els recursos escassos de l'època) i la capacitat de crear una atmosfera de terror. Les ungles amenaçadores i les mans alçades del vampir van servir d'inspiració al ball del sr. Michael Jackson a Thriller.

Aquest diumenge, a les 18:30 podrem gaudir d'aquest clàssic del cinema mut, en pantalla gran i amb música original i interpretada en directe pel músic Neuromanter.

No us ho podeu perdre !!!