dimarts, 22 de febrer del 2022

ENTRE TULIPES

 

Fòrum per la Democràcia és un partit neerlandès d'extrema dreta, populista, euroescèptic i amb voravius antisemites. A les eleccions generals d'aquest 2021 van fer campanya contra les mesures de confinament imposades pel Govern del país. A tal efecte van dissenyar un cartell ben bonic en què comparaven les mesures anticovid amb l'ocupació nazi dels Països Baixos. 

És un recurs barat que aquí també coneixem. La reductio ad Hitlerum de tota la vida, una fal·làcia barroera que funciona prou bé en les neurones dels antivacunes i dels que estan en contra dels passaports covid, convençuts que la pandèmia és un invent creat per una malvada confabulació d'interessos globals a fi d'injectar-nos xips 5G i tenir-nos domesticats.

Dimecres, la justícia del país dels coffee shops va condemnar el líder del partit, Thierry Baudet, a eliminar tres missatges del seu compte de Twitter. Són tres missatges en els quals compare les restriccions per frenar els contagis amb l'Holocaust. En el primer qualifica les persones que no volen vacunar-se com a "nous jueus". En el segon compara un nen holandès que per culpa de la covid no va poder anar a una festa amb un altre del gueto de Lodz, que duia una estrella de David cosida al gec. Al tercer s'hi veu la imatge d'un camp de concentració per il·lustrar el tracte que reben les persones que no es vacunen.

Explica l'agència Efe que, per cada dia que Baudet no esborri aquests tuits haurà de pagar una multa de 25.000 euros, i també 25.000 cada vegada que torni a fer servir aquesta mena de comparació (suposo que no creuen que els faci gaire cas). Tampoc no podrà fer servir imatges de l'Holocaust al Parlament, com fa quan hi debaten les mesures per frenar la pandèmia.

Mentrestant, aquí els que comparen els rivals amb el nazis ho fan amb total impunitat. Suposo que deu ser l'esperit d'Ermua.

Quim Monzó a La Vanguardia 
del 18/12/21