dimarts, 21 de març del 2023

OSCAR 2023: 'TODO A LA VEZ EN TODAS PARTES', GRAN GUANYADORA


 Fa uns dies tenia lloc la 95ena. edició dels Oscar, encapçalant nominacions pesos pesats de la indústria com Spielberg o Cameron. Si anem al gra, hem de dir que la gran triomfadora fou la menys esperable tenint en compte la Història dels Oscar, que 'Todo a la vez en todas partes', un film més pròxim al Festival de Sitges que als Oscar s'emportès 7 premis d'11 nominacions és quelcom sorprenent. La segona vencedora per nombres de premis és l'eficient 'Sin novedad en el frente' aconseguint 4 de 9 nominacions, seguit de 'The Whale' amb 2 premis de 3 nominacions (gairebé pleno!).

Entre les grans perdedores estan, sobretot, la darrera i autobiogràfica obra del sr. Steven Spielberg (The Fabelman) marxant de la gala amb les mans buides tenint 7 nominacions; seguida de 'Almas en pena en Inisherin' 0 premis de 8 nominacions i 'Elvis', 0 premis de 8 nominacions.

Està clar que el film dels 'Daniels' es va emportar tot el pastís (o el tros més gran) dels Oscar, els principals premis van anar a les seves mans: Millor Pel·lícula, Millor Direcció, Millor Actriu protagonista, Millor Actor Secundari, Millor Actriu Secundària, Millor Guió original i Millor Muntatge.

La gala fou sosa, amb pocs moments rellevants o estelars però sí moooolta emotivitat i nostàlgia: el premis a icones dels '80 com 'Tapón' d'Indiana Jones o a Jamie Lee Curtis (un premi que sa mare i son pare no van aconseguir mai), llàgrimes del sr. Travolta al moment 'In Memoriam' de la sra. Newton-John. Uns premis amb mooooolt poca presència femenina en les nominacions i el rècord de la sra. Michelle Yeaoh de ser la primera dona asiàtica en guanyar el Premi a la Millor Actriu Principal.

Detall curiós que evidencia el fet que les pelis cada cop duren més, des de 1929 fins al 2021 la mitjana de minuts de les pelis nominades estava en 125 minuts (un promig de 581 pel·lícules); el promig de les pelis nominades enguany puja a 144 minuts (la que menys dura: 'Ellas hablan' en 1h 44 minuts i la que més 'Avatar: el camino del agua' de 3h 12 minuts).

Enguany, dues actrius han estat nominades per a papers pensats inicialment per a homes: el de Michelle Yeoh, havia de ser Jackie Chan i el de Cate Blanchet, el director de 'TAR', havia de ser un home.

El sr. John Williams ha estat la persona nominada en més edat amb 90 anys (l'anterior fou l'Agnes Varda, en 89 anys). El sr. Williams ha aconseguit 5 Oscar de 53 nominacions, encara no ha superat al sr. Walt Disney que va tenir 22 premis de 59 nominacions.

En quant a la quiniela, m'he deixat portar per la tendència i l'estil habitual d'aquests premis i no tant en allò que a mi m'agradaria; la meva preferència era per al film dels 'Daniels', una proposta energètica, trencadora i trepidant però a l'hora d'emplenar la quiniela vaig pensar que l'Acadèmia reforçaria la figura d'Spielberg... però no ha estat així i això m'ha fet arribar a un 30% d'encerts. 

el palmarès ha estat el següent:

MILLOR PEL·LÍCULA:
- Todo a la vez en todas partes
MILLOR DIRECCIÓ
- Daniel Kwan i Daniel Scheinert per Todo a la vez en todas partes
MILLOR ACTRIU PROTAGONISTA
- Michelle Yeoh per Todo a la vez en todas partes
MILLOR ACTOR PROTAGONISTA
- Brendan Fraser per The Whale
MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA
- Jamie Lee Curtis per Todo a la vez en todas partes
MILLOR ACTOR SECUNDARI
- Ke Huy Quan per Todo a la vez en todas partes  
MILLOR GUIÓ ORIGINAL
- Todo a la vez en todas partes (Daniel Kwan i Daniel Scheinert)
MILLOR GUIÓ ADAPTAT
- Ellas hablan (Sarah Polley)
MILLOR DISSENY DE PRODUCCIO
- Sin novedad en el frente
MILLOR PEL·LICULA INTERNACIONAL
- SIn novedad en el frente 
MILLOR MUNTATGE
- Todo a la vez en todas partes 
MILLOR FOTOGRAFIA
- Sin novedad en el frente
MILLOR PEL·LÍCULA D'ANIMACIÓ
- Pinocho de Guillermo del Toro 
MILLOR DISSENY DE VESTUARI
- Blanck Panther: Wakanda Forever
MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA
- The Whale
MILLOR SO
- Top Gun: Maverick  
MILLOR CANÇÓ
- Naatu Naatu - RRR - Kala Bhairava, MM Keeravani i Rahul Sipligunj
MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL
- Navalny
MILLOR BANDA SONORA
- Sin novedad en el frente
MILLORS EFECTES ESPECIALS
- Avatar: el sentido del agua 
MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL
- The Elephant Whisperers
MILLOR CURTMETRATGE D'ANIMACIO
- The Boy, the Mole, the Fox, anf the Horse
MILLOR CURTMETRATGE D'ACCIÓ REAL
- An Irish Goodbye