dimarts, 12 de setembre del 2023

EL SR. STANISLAW LEM HAGUES FET AVUI 102 ANYS

 

Tal dia com avui, el sr. Stanislaw Lem haguès fet 102 anys. Només aquelles persones que tinguin interès per la literatura de ciència-ficció tindrà clar de qui estem parlant. Cal reivindicar al sr. Lem!!

El sr. Stanislaw Lem va nèixer el 1921 a Lviv (Ucraïna) i va morir al 2006 a Cracòvia (Polònia). Va viure 85 anys. Havia nascut en una família catòlia però d'ascendència jueva i uns papers falsos van permetre que es poguessen salvar de la persecució nazi. El petit Stanislaw fou un nen superdotat, va treballar com a mecànic i es va forma com a metge i psicòleg. Estava més que interessançt en la tecnologia i la naixent informàtica. Tot aquest interès i coneixement els va bolcar en els seus llibres de ficció que tingueren algunes coses de profètiques.

El seu primer llibre fou El hospital de la transfiguración (1948), història situada en un centre psiquiàtric de Polònia durant l'ocupació nazi... fou censurat fins que es va publicar el 1955. Per aquest motiu, la seva primera novel·la és realment la segona: Astronautas (1951) en el que descrivia un futur socialista sense guerres ni fam, una autèntica utopia. El sr. Lem va ser capaç de reinterpretar tot el coneixement científic i tecnològic que caïa a les seves mans i transformant-ho en novel·les de ciència-ficció amb plantejaments encara ara vigents. En els seus llibres hi podem llegir el que ara coneixement per Intel·ligència Artificial o els algoritmes que fan endevinar els nostres interessos.

El seu reconeixement i popularitat arribaria amb el llibre Solaris (1961), sobretot després que el mestre Tarkovski en fes una primera adaptació al cinema... el planeta especial descrit en les seves paraules adoptaren un magnetisme inqüestionable a les mans del director rus. Sent considerada com una de les imprescindibles novel·les de la ciència-ficció psicològica, més preocupada de la psique humana que de la vida extraterrestre. Una altra gran obra que aprofundeix en els encerts de Solaris les trobem a El invencible (1962-63). 

Altres obres rellevant: La voz de su amo (1968), en la que un matemàtic intenta interpretar un missatge alienígena; Congreso de futurología (1971), en la que es plantegen els fàrmacs com la principal obtenció de la felicitat per a la humanitat. 

El sr. Lem continua vigent i les seves històries continuen parlant del futur però també del present. La millor forma de reivindicar-lo és llegint-lo ....