divendres, 6 d’octubre del 2023

'COMO CASARSE CON UN MILLONARIO' AL CINECLUB LA RAPITA

 
Al CineClub La Ràpita continuem amb les propostes de cinema clàssic i aquest diumenge tindrem el goig de veure en pantalla gran i escoltant les seves veus originals a les senyores Marilyn Monroe i Lauren Bacall, un luxe que no podeu deixar escapar!

How to marry a millionaire (1953)(Como casarse con un millonario) és un film que parteix d'una obra de teatre. Es tracta d'una còmedia típicament de l'època daurada de Hollywood. 3 dones tenen l'objectiu de 'pescar' un marit que les mantintgui ... se n'adonaran que els diners no són el més important a la vida. Les 3 protagonistes són Betty Grable, Lauren Bacall i Marilyn Monroe, unes actrius que es trobaven en diferents moments de les seves carreres. La sra. Monroe encara no era -del tot- l'estrella mítica que arribaria a ser, les seves pelis més conegudes encara no havien arribat, tot i que ja havia participat en perles com La jungla del asfalto (1950), Eva al desnudo (1950) o Los caballeros las prefieren rubias (1953). El paper de 'la Monroe' en el film que ens ocupa és la d'una guapa miop que no vol posar-se les ulleres per coqueteria i va xocant amb les coses, com un Rompetechos en versió sexi. 

La sra. Betty Grable és la més 'veterana' de les 3 i havia arribat a ser l'actriu millor pagada del Hollywood dels anys '40. Havia estat casada amb Jackie Coogan (el 'chico' del clàssic film de Chaplin). L'anomenaven la noia de les cames del milió de dòlars, que és per la quanitat que li van assegurar les seves precioses cames. Reina del pin up, es va retirar dos anys després d'aquest film i moriria de càncer de pulmó als 56 anys.

La sra. Lauren Bacall és la que estava en el 'millor moment' l'any en que es va estrenar el film. Ella havia debutat a Broadway en 18 anys i als 20 ja treballava al cinema. L'any 1953, però, estava apartada dels platós i fou la seva parella -Humphrey Bogart- el que va insistir per a que es presentès al càsting i participés en el film. A l'estrena del film Bogart i ella van intercanviar els papers .. i l'estrella era ella!

Un director poc reconegut popularment, el sr. Jean Negulesco, va dirigir aquest film que havia de 'tirar endavant' el sr. George Cukor (director de My Fair Lady, El Multimillonario o Something's got to give, aquestes dues amb la sra. Monroe). El sr. Negulesco va nèixer a Romania i va morir a Espanya, amb 93 anys; la seva carrera va començar als anys '30 del segle passar i té títols rellevants com El hundimiento del Titanic (1953) i La historia más grande jamás contada (1975) co-dirigida amb George Stevens i David Lean.

Es tracta d'un film àgil, de diàlegs irònics i amb xispa. Si veniu gaudireu del millor cinema de l'epoca daurada de Hollywood. Xalarem!