dilluns, 3 de juny del 2024

"L'IMAGINAVA MÉS GRAN"

 

La Gioconda (també coneguda com la Mona Lisa) ha estat escollida "l'obra d'art més decebedora del món" La notícia s'escampa aquests dies pels mitjans que es fan ressó de la votació propiciada per CouponBirds, un portal d'informació i ofertes per a turistes, que estableix una classificació  dels quadros que més han agradat i més han desil·lusionat els guiris que -incapaço de quedar-se a casa mirant la tele- van pel món visitant tot allò que el diuen que han de visitar.

Han aplegat més de 18.000 crítiques de les cent obres d'art més conegudes. La Gioconda ha aconseguit un 37,1% de crítiques negatives. Diuen els organitzadors de la votació que, sovint, no és pas l'obra d'art en ella mateixa el que decep, sinó l'experiència de veure-la: "Un bon nombre de les més importats obras d'art són víctimes del seu propi éxit, que atreu multituds caòtiques". 

La Mona Lisa desperta expectatives molt altes, i això li va en contra. Pocs dels que la visiten -que només hi van perquè l'app turística els ho indica- saben que és un quadro petitó: 77x53 cm. A això cal afegir-hi altres pegues. Al louvre, el museu que l'hostatja, el camí per arribar-hi és un laberint més complicat que el d'Ikea quan et despistes. Des de que els llançadors de sopes l'han convertida en objecte de desig, està protegida per un plàstic i allunyada dels visitants per un espai de seguretat. Enmig de la gernació, veure-la amb un mínim de qualitat (a tanta distància i entre tants caps) és impossible. 

És llavors quan els visitants maleeixen haver pagat l'entrada (de 17 euros, al gener va passar a costar-ne 22). Per rescabalar-se agafen el mòbil i la valoren com "l'obra d'art més decebedora del món". Amb la mateix tranquil·litat d'esperit que, a Google,  gentussa incapaç de distingir un ou dur d'un marron glacé valoren els restaurants amb crítiques furibundes si el cambrer no els rep amb un genuflexió. 

Quim Monzó a La Vanguardia de 06/04/24