divendres, 7 de juny del 2024

mónFILMAT 2024 #1: CARTELL

 

Jaume Vidal és la persona (i l'amic) que dóna forma a la 'imatge' de mónFILMAT any rera any. És aquell que, molt sovint, concentra en una imatge el leitmotiv o temàtica transversal de mónFILMAT. El Festival Internacional de Cinema i Paisatge no és temàtic, és a dir, sí que és temàtic en tant que el 'paisatge' és el protagonista de totes les pel·lícules programades (llargs i curts), però no ressaltem un 'tema' cada any ... però el que sí que passa -un cop feta la selecció de pel·lícules- que sobresurt un film conductor, a voltes subtil, a voltes més evident i això la majoria de cops ve proposat pel que el sr. Vidal, en la seva proposta de cartell, ens mostra.

Per exemple, l'any del 'covid' era un paisatge vist des de dins d'un domicili; un altre any, especialment muntanyenc en els films seleccionats, eren els Ports nevats ... enguany és una barca pescant a la badia dels Alfacs. És el primer cop que la figura humana és present en un cartell de mF i veiem un pescador fent la seva feina.

Així que enguany he fet quelcom que fa anys que havia volgut fer: donar veu, permetre que l'artista que ens fa el cartell ens mostri quin missatge amaga la fotografia escollida... perquè per a que un artista sigui artista cal que el que faci tingui una 'intencionalitat', cal que no sigui fruit de l'atzar, cal que tingui ànima i que no sigui una carcassa buida i superficial.

Es un autèntic privilegi, un honor, que l'artista ens expliqui (m'expliqui) què ha volgut fer quan ha fet el què ha fet ... 

"La literatura, l'art i el cinema ens han conduït a pensar el paisatgisme lluny de l'urbanisme, algo més proper al naturalisme, d'allò orgànic i dels fenòmens naturals".

"Però dintre del paisatge hem d'incloure els camps treballats, les edificacions que habiten entre els espais naturals, les accions de l'antroprocé modificant el context on vivim, on convivim"

"El paisatge que l'espècie humana ha construït no és destinació turística natural, no és contemplativa sinó que és fruit del treball de les persones que s'esforcen per sobreviure en un indret"

"El paisatge que el cartell crida és conseqüència del visionat dels films de la programació. Per a fer-ne la imatge gràfica del festival solc mirar primer algunes pel·lícules i n'intento visualitzar nexes. Crec que en aquesta edició el paisatge modificat pels humans, o els 'no espais' que se'n deriven en surten molt representats o es van repetint. I sobre l'aigua, que és com ja li pertoca un excel·lent conductor"

Cada any, mónFILMAT comença amb el suggerent i motivador cartell de Jaume Vidal....