dissabte, 15 de juny del 2024

mónFILMAT 2024 #5: DIA #4: CURTS, VERMUTS, TSUNAMIS I CLOENDA EN 3D

 

I arriba el darrer dia de mónFILMAT 2024, sembla que fa 3 dies que va començar... i el darrer dia és el dia més intens i ple d'activitats. 

Comencem el matí al FabLab amb una nova sessió de curtmetratges. "TANT PROP I TANT LLUNY" (Diumenge 16/06 - 10:00 FabLab) és una selecció de curts d'arreu del món: Austràlia, Marroc, Argentina, Turquia, Perú, Catalunya, Espanya i Sud-Africa... històries que, amb el paisatge com a un protagonista més, ens fan viatjar a altres realitats.

"CURTS, CONVIDATS I VERMUT" (Diumenge, 16/06 - 12:00 FabLab). Tot seguit, i al mateix lloc, 3 curts amb la presència dels seus directors, en aquest cas, una director 'veterà' i dos valors emergents del territori: Manuel Muñoz Rivas (guionista, director i editor de diversos films), Antoni Granyana i Salvador Franch. Ells ens presentaran les seves propostes (Aqueronte, Torero in the hill, La Invasió dels Ultrarrossos i Rémora) acompanyat d'un 'work in progress' del tortosí Quim Melchor: 'La rematada'. Tot això, acompanyat de vermut i sessió Dj ... Planazo!

"FAUNA" (Diumenge, 16/06 - 16:00 Lo Pati). El segon film de Pau Faus (artista, arquitecte, cineasta i activista)(el primer film 'Alcaldesa' es va emportar el Premi Gaudi Millor Documental) és un documental molt interessant, pel què ens explica i com ens ho explica... el film comença en un bosc de les rodalies de Barcelona i en un zoom magistral ens introduïm en un laboratori. L'arrencada ja promet. Es tracta d'un film carregat de dicotimies: Tradició i modernitat, humà i animal, saber popular i ciència, natural i artificial. Dues històries que es contraposen (o es complementen?) entre un pastor i un laboratori que busca una vacuna per a la covid 19. Film més que interessant!

¿PREPARADOS PARA EL TSUNAMI?" (Diumenge, 16/06 - 18:00 Lo Pati). Es tracta d'un documental divulgatiu sobre els tsunamis i el risc que hi ha de 'patir-ne' a les costes de la península ibèrica. El film és una exhaustiu i completíssim recull d'informacions i testimonis que ens detalla des de la història dels tsunamis fins a què fer per a prevenir i minimitzar l'impacte devastador d'aquest fenomen natural. Científics i personal especialitzat aporten la visió de la qüestió i ens consciencia de que els tsunamis no són algo de països llunyans. Amb la presència de Erik Martinez-Westley (director), Hadar Ayxandri i Pau Jornet (directiur d'EbreDrone)

DISCO BOY (Diumenge, 16/06 - 20:00 Lo Pati). El debut en la direcció de Giacomo Abruzzese va aconseguir l'Os de Plata a contribució artística sobresortint per la fotografia de Hélene Louvart. Certament, es tracta d'un film en el que allò estètic i visual juga un paper importantíssim. Però, a més a més, la història -escrita fa 14 anys- ens atrapa en un intent de lligar fenomen migratori amb la qüestió bèlica. Aleksei (de Bielorrússia) i Udoka (de Nigèria) dos vides paral·leles de procedències diferents amb la mateixa voluntat de trobar una vida millor. Es un film que ratlla lo experimental i del que us recomano que us deixeu portar...

AL OTRO LADO DE LA NIEBLA (Diumenge, 16/06 - 22:00 Lo Pati). No podíem tancar mónFILMAT 2024 de la millor manera. Film interessant, format en 3D com a innovació i un convidat de luxe: el director del film i el director més rellevant de la cinematografia de l'Equador. Sebastià Cordero ens explica en aquest documental el viatge que va fer amb Ivan Vallejo a l'Everest; el primer, estrenava la seva opera prima (i considerada la millor pel·lícula de l'Equador: Ratas, Ratones y Rateros) a Venezia l'any 1999 i aquell mateix any Ivan Vallejo arribava a l'Everest, el primer equatorià en aconseguir-ho. El film és la història d'aquest viatge... filmat en 3D, així la podreu gaudir a la Plaça de Lo Pati si ens acompanyeu.
Comptarem amb la presència de Sebastián Cordero. Una Cloenda, espectacular !!!