dijous, 24 d’octubre del 2024

'DETOUR' AL CINECLUB LA RAPITA


Aquesta vespres, l'Auditori del Sixto Mir s'emplena de cinema clàssic. El CineClub La Ràpita ens ofereix l'oportunitat de gaudir d'un autèntic film de culte, màxim exponent del noir cinema dels EEUU de 1945.

Va costar només 20.000 dòlars, englobada en la categoria de sèrie B pel seu baix cost, però considerada un film de culte i, per a molts crítics, la millor peli de sèrie B de la Història del Cinema.

Robert és un pianista de Nova York al que li canvia la vida del fet de fer autostop per anar a buscar a la seva novia que viu a Los Angeles...

Es una peli noir/cinema negre perquè té tots els ingredients que identifiquen aquest gènere: veu en off, femme fatale, un destí fatal i una estètica expressionista.

Edgar G. Ulmer, el director de procedència txeca -nascut a principis del segle XX-, que va ser deixeble de Murnau, veiem algunes característiques de l'expressionisme alemany com: les ombres, jocs de llums i clarobscurs. Present en el seu primer film realitzat a Hollywood: 'Satanás' (The Black Cat, 1934)

L'influència de Detour en el film Carretera perdida de David Lynch és innegable. El film que veurem avui té una atmosfera onírica, una caràcter inverosímil pròxim al caràcter del film de Lynch.

L'any 1992 se'n va fer un remake....

Aquest vespre podrem gaudir del film original, una autèntica perla del cinema negre de Hollywood,