dilluns, 30 de juny del 2008

SR. VICTOR ERICE

Un 30 de juny de 1940 va nèixer Víctor Erice... és un dels directors més 'raros', el menys productiu i un dels més valorats de la Història de Cinema espanyol, així, com ho llegiu!!!! Des de l'any 1961 que realitzà el seu primer curtmetratge ha dirigit -només- 3 pel·lícules. En 47 anys, només ha filmat

3 llargmetratges: El Espíritu de la Colmena (1973), El Sur (1983), El Sol del Membrillo (1992).
1 un més en co-direcció: Los Desafios (1969).
5 curtmetratges: En la terraza (1961), Páginas de un diario (1962), Los dias perdidos(1963), Entre vías (1966), Alumbramiento (2002).(com a part del film col·lectiu Ten Minutes Older).
1 migmetratge: La Morte Rouge (2006), fet per a l’exposició realitzada amb Abbas Kiarostami (un altre mestre!).

... com veieu, el Víctor productiu, productiu, no és, la veritat (sí que és cert, però, que sovint han estat problemes amb la producció aliens a la seva voluntat el que ha provocat cancel·lacions o demores en els rodatges).

Els seus 3 llargmetratges han estat considerats, des de la seva estrena, obres mestres; la darrera, s'ha arribat a considerar com una de les millors pel·lícules de la Història del Cinema a Espanya.

Films preciosos, delicats, poètics amb afany realista, amb pes dramàtic, fets de sentiments, visualment captivadors i farcits d'amor incondicional cap al 7è. art...
·

amb El Sur ens parlà del pas de la infantesa a l'adolescència de la protagonista i el pes del passat d'un secret misteriós del seu pare que anem desgranant al llarg del metratge. Ens parlà de la soledat, la incomunicació, la nostàlgia, el dolor contingut... i pasodobles! film fet de silencis i del suau lliscar de la vida... que et colpeja l'ànima, que t'atrapa i no et deixa escapar. Fantàstica Icíar Bollain!. Un diamant feta pel·lícula.

amb El espíritu de la Colmena Erice ens transportà a un petit poble de Castella a meitat dels anys '40 del segle passat; una furgoneta que transporta i projecta cinema poble a poble arriba i hi els porta el Dr. Frankestein. Un film que ens parla de les pors i confussions de la infància, del misteri de la vida, en la que realitat i ficció es barregen i on es palpa l'ombra de la guerra civil, com un monstre que es filtra... visualment fascinant, magnètica, de ritme lent, carregada de poesia visual, de realisme màgic. I la impressionant mirada d'Ana Torrent!... aquella mirada... Un pel·lícula màgica.


amb El Sol del Membrillo, ens presentà un documental que és més que un documental, es barreja de realitat i ficció en la vida d'un pintor com Antonio López que es caracteritza pel realisme i l'hiperrealisme en les seves obres. Aquest film no té la màgia de les seves dues primeres pel·lícules... però es tracta de cinema experimental. No hi és aquell realisme màgic però a mi m'embruixà, m'hipnotità i em fèu entrà, fàcilment, en el món creatiu d'Antonio López (un monstre de la pintura!!!) a l'hora de pintar un quadre definitiu, amb l'obsessió de captar la llum i la maduresa dels fruits... Victor/Antonio intenten captà el moment precís, la llum efímera, un intent desesperat de captar allò que veiem...

Victor Erice en cada pel·lícula que fa ens diu a crits que estima el cinema i que és la seva passió.... I amb els seus treballs ens ajuda a nosaltres a estimar-lo també...

Aquí teniu els seu darrer curtmetratge: Alumbramiento (2002)...

9 comentaris:

Anònim ha dit...

una mostra més de les meues llacunes cinèfagues: no he vist res de l'erice. bé, "el espíritu de la colmena" quan era peque, i recordo bàsicament l'ana torrent, tan menudeta, tan especial... :)

podria muntar una sessió, no? m'han agafat ganes de veure'l.

info lingüística (la vaig encertar, eh?):

ca migmetratge, m
es mediometraje
fr moyen métrage
en half-length film

Definicions
ca: Pel·lícula d'una duració entre trenta i seixanta minuts o d'un metratge de més de 1.000 m i menys de 1.600 m.

Notes
ca: És una duració pràcticament inexistent en la distribució cinematogràfica comercial, però molt utilitzada en produccions de televisió.

BON DIA, CIUTADÀ!!!

neska polita ha dit...

bon dia a can ciutadà!!!

jo, per variar, no n’he vist cap, d’aquest senyor (és el que té no haver tingut nòvios fan de l’erice). ni tan sols “el espíritu de la colmena”. buf, se m’estan acumulant moltes pelis...

puc fer una petició, ciutadà? un dia que estigui inspirat, pot fer un recull de pelis bones rodades a new york city? així les puc veure abans d’anar-hi, per anar fent ambient. de moment, tinc a la llista:

a) los cazafantasmas (potser no cal, però, oi?)
b) gangs of new york
c) hechizo de luna
d) king kong

Ciutadà K ha dit...

BON DIA!!
Benvolgudes amigues col·laboradores... perquè els vostres comentaris ja són això: col·laboracions...
Merci, pel matís lingüístic, Pati di Fusa...
Merci, Polita pel repte cinèfag plantejat...això m'ho agafo com un encàrrec, eh??? (per cert, quin dia marxa?? ho dic pel termini d'entrega, bàsicament, :P

Pel que veig hem de fer una Sessió Erice, eh??? La necessitem!!!

Com van anar les actuacions???

Anònim ha dit...

oh, ciutadà, veig que ha tret la cantanta tecnotrònica i ha decidit delectar-nos amb musiqueta celestial... GRÀCIESSSSS!!! :)

neska polita ha dit...

oh, aquella música taladrava molt!!!

ciutadà, marxo a ny el 12 d'agost, així que té temps...

Ciutadà K ha dit...

Vale, vale... ja ho he pillat: l'Anne Clark no us mola!!!

Ho haguèssiu dit abans, dones!!!

Ja sabeu que el Ciutadà K té vocació de servei públic!!! :P

...buf, el 12 d'agost tinc mooooooolt de temps....

Anònim ha dit...

jo he vist el sol del membrillo, i a mi no em va fascinar tant com a K, jo fins i tot crec que es una oeli, es un documental portat al cinema, em vaig avorrir, pero clar, potser no tenia el dia, i la de la colmena, dubto, crec que si que l'he vist, però fa molt...., i no recordo res, fem algo...!!!
El meu germà marxa demà a new york!!!

neska polita ha dit...

ooh!!! doncs si a la tornada vol recomanar coses, jo encantadíssima!!!

Ciutadà K ha dit...

Ei, estimada Nur ... vale! tenim criteris diferents... però Antonio Lopez és TAN GUAI!!! i l'ERICE també!!!!

...però si és per fer algo, ho fem... potser el PROPER FICSH, no???? :P