dimecres, 18 de març del 2009

SR. PAUL STRAND

Avui va de fotografia !! La Fundació Foto Colectania de Barcelona -i fins al 4 d'abril- ens permet descobrir a Paul Strand, amb una Retrospectiva (1915-1976) de la seva obra. Es tracta de la retrospectiva més àmplia mostrada mai a Europa d'aques rellevant fotògraf...
·
El sr. Strand neix a Nova York l'any 1890 en un família originària de Bohemia. De ben jove s'interessa per la fotografia i, juntament, amb una altre destacat fotògraf -Alfred Stieglitz- estableixen una col·laboració que donarà forma al seu estil, segons diuen, "modernista, profund i de gran realisme". Cap al 1915 realitza la seva primera exposició individual. Després d'un curt període com a tècnic de radiografies de rajos X en el cos mèdic de l'exèrcit dels EEUU, durant la IGM, el Sr. Strand treballa com a fotògraf cinematogràfic independent, realitza reportatges d'esports i pel·lícules mèdiques. Cap al 1925 inicia un seguit d'aproximacions a fotografar plantes i altres formes naturals... cap als anys '30 del segle passat desenvolupa un clar activisme polític que el farà viure anys a Mèxic, viatjà a la Rússia soviètica i fer-se amic de l'Eisenstein, entre d'altres... quan torna als EEUU col·labora i crea una productora encarregada de desenvolupar projectes educatius amb evidents continguts socials....







·

·

·

··

·

·

·

El Museu d'Art Modern de Nova York organitzà la primera exposició retrospectiva d'un fotògraf contemporani amb Paul Strand el 1945. En els anys '50-'60 realitza treballs 'around the world': França, Itàlia, Escòcia, Egipte, Ghana... Morí el 1976 a Orgeval (França).





·

·

·

·

·

·

·

El sr. Paul Strand fou un pioner, el primer que va admetre que una roca, una planta o una roda de cotxe poden ser temes fotogràfics.... per tant, apostà per la democratització de la fotografia... qui no ha fotografiat alguna vegada una planta???!!!

Ja tardem en anar-lo a conèixer...

10 comentaris:

pati di fusa ha dit...

vinc a participar per intentar equilibrar les estadístiques. NO podem deixar el sr. strand a zero, NO! però li he de confessar que no sé qui és.

no em deixarà mai de sorprendre aquesta capacitat que té d'absorbir cultura, ciutadà!

la carol segur que interactuaria més. on és, per cert? fa dies que no ve... carol!!!

Ciutadà K ha dit...

Sí, pobre Paul, encara que no sàpiguem qui és no li fem el lleig... de deixar-lo a 0 ...

La desaparició de la Carol ja la porto notant des de l'aniversari del blog.... no tornarà a estar de vacances, no???

Carol!!! CAROL!!!! Sí, a la vikinga li agrada la fotografia... però a vos també, no??? no podem viure només de Festivals de Cinefàgia

:P

(què? amb ressaca, eh??? ... és que, és que... San Patricio nos mata...)

pati di fusa ha dit...

jo vull aprendre a fer fotos! el curs que ve, quan ja hagi deixat de fer el ruc amb cursos inútils, em dedicaré a alimentar l'esperit i m'apuntaré a fotografia, i a guitarra, i reprendré l'àrab, i ballaré... seré una mena de leonarda da vinci renaixentista. m'haurien de subvencionar! ;)

la carol buscava feina, no? potser n'ha trobat i li crea l'efecte contrari al nostre... :P

Ciutadà K ha dit...

perdoni, perdoni... no estarà insinuant que no treballem, no???
ah!, pensava!

sí, alimentar l'esperit és bàsic, imprescindible, necessari com l'aire que respirem... jo crec que apart de tot el que tinc, també pateixo de 'bulímia cultural'... és cansat, també, eh???

tot i no coneixe'l, què tal l'Strand?? ell reivindica que tothom podem ser fotògrafs: ja tarda!!!

pati di fusa ha dit...

ai, que majo el sr. strand! però vull una càmera com la seua, ciutadà, d'aquelles molones, pofessionals... que amb una digital compacta no és lo mismo.

hauria de vigilar amb la bulímia i dosificar-se, triar, descartar... impossible, no? vale.

ai, vaig a treballar un rato. deumenguard, d'insinuar que vostè i jo no treballem!

Ciutadà K ha dit...

comorrrr????
"dosificar-se?, triar?, descartar?... " ... no insinuarà que tenim mal criteri a l'hora de triar, no???


vale! vale! no es tensi....

:P

Anònim ha dit...

Hola , veig un ambinet tens, relaxeu-vos, nois!!!!!
A mi tb m'agradaria fer fotos, guitarra no, i ballar també, ah i patinar!!!!

Ciutadà K ha dit...

Hola, Nur!!!

¿¿"soñando, soñando, triunfé..... "???

pati di fusa ha dit...

poc s'ho pensava el sr. strand, eh? que content estaria, amb tanta participació, encara que no parlem d'ell...

per cert, parella, esperem amb candeletes crònica de roma, eh? ciutadà, suposo que està preparant un powerpoint amb excel, access, photoshop i pdf, com a mínim, amb motiu del viatge, no?

Ciutadà K ha dit...

ai, Pats, ja sap que amb les 'coses de vida' sóc molt discret i pudorós...

:O