divendres, 29 de maig del 2009

SR. DANNY ELFMAN

Avui, un dels compositors –viu- de bandes sonores amb més personalitat, fa anys: 56 !. El seu nom? DANNY ELFMAN.
·
Daniel Robert Elfman va nèixer a Los Àngeles un dia com avui de 1953 en una família ben posicionada. El seu pare era professor i la seva mare escriptora de contes. De ben petit, donades les seves preferències i capacitats musicals, els seus pares li posaren un professor particular de música i el matricularen al Conservatori.... però, ell, ho deixà tot per aprendre sol, tenia vocació d’autodidacta.
·
El 1972 marxà amb el seu germà –Richard- a París i entren a formar part de la companyia de teatre Le Grand Magic Circus de París. Allà, Danny aprén a tocar el violí. A París durà poc, ja que 3 mesos després ja està emprenent un viatge per Àfrica (Senegal, Ghana, Mali, Nigèria, Burkina Fasso...), fascinat pel folclore d’aquell continent... allà acaparà coneixements i experiències, però també una malària que gairebé l’envià a l’altre barri... tornà a EEUU. El seu germà participava en un grup de teatre, el The mystic knights of Oingo Boingo i el petit Danny s’hi apuntà per a fer els cors, la seva personalitat expansiva i inquieta el portà a escriure cançons i, finalment, a ser-ne el director, mentres el germà s’anava retirant de l’escena i s’animava a dirigir una pel·lícula, Forbidden Zone (1980). Els Oingo Boingo del seu germà Danny li posaren la música, a més d'interpretà el paper de 'Satan' (a la foto).... la companyia teatral es va desfer però el grup Oingo Boingo continuà (els ressons africans en el nom són evidents), el sr. Elfman tocava el violí, la guitarra, el trombó i cantava. Es tracta de la vessant més oblidada d’aquest músic així que us he posat un vídeo al final.... aquest grup de música durà fins el dia de Halloween de 1995 i el sr. Elfman compaginà –mentres durà- la seva feina musical amb grans orquestres amb aquest grup de música pop, marxós, fins i tot frenètic, amb molta influència de la música africana. Aquest grup fou un reconegut representant de la música New Wave als USA.

Un dels admiradors d’aquest grup –un jove Tim Burton- contactà amb Danny Elfman per a començà una de les relacions director-músic de cinema més fructífera, continuada i de qualitat de la història del cinema, aquell any el sr. Elfman uní la seva trajectòria professional a la de Tim Burton, posant música a La Gran Aventura de Pee-Wee (1985). A partir d’aquest primer film del sr. Burton, el sr. Elfman composà les músiques de tots els films del primer (excepte Ed Wood -ho fèu Howard Shore- i Sweeney Todd que –òbviament- tenia la música d’Stephen Sondheim)(hem de precisar que, com moltes parelles, la formada per Burton/Elfman es van barallar, per motius no fets massa públics... per sort, es reconciliaren).
·
La seva música (i les seves lletres) per al cinema ofereix originalitat, frescor, ironia i li agrada l’ús de grans orquestres acompanyades de cors (a voltes n’abusa una mica). Ell sempre ha declarat que s’ha deixat influenciar pels compositors de cinema més clàssic, sobretot, de Bernard Herrman. No conformat amb compondre i tocar, el sr. Elfman també és la veu d'alguns personatges, el punt culminant i la seva obra mestra és Pesadilla antes de Navidad i la seva veu a Skellington, entre molts altres personatges....
·
Seves són les BSO de films com: Bitelchús (1988), Batman (1989), Razas de Noche (1990), Dick Tracy (1990), Darkman (1990), Eduardo Manostijeras (1990), Batman Returns (1992), Pesadilla antes de Navidad (1993), Misión: Imposible (1996), Agárrame esos fantasmas (1996), Mars Attacks! (1996), Psycho (1998), Sleepy Hollow (1999), Planeta de los simios (2001), Spider-man (2002), Chicago (2002), Hulk (2003), Big Fish (2003), Spider-man 2 (2004), Charlie y la fábrica de Chocolate (2005), La Novia Cadáver (2005), Meet the Robinsons (2007), Hellboy II (2008), Milk (2008), Terminator Salvation (2009)... 4 nominacoins als Oscat El indomable Will Hunting (1997), Men in Black (1997), Big Fish (2003) i Milk (2008).... de moment, no l’ha guanyat mai.
·
El seu tarannà inquiet el porta a compondre sintonies per a la televisió (tan reconegudes i valorades) com els Simpson, Mujeres Desesperadas, Padre de Familia, Historias de la cripta.... i també de videojocs, com Kingdom Hearts II, Fable i Fable II, entre d’altres.
·
Des de 2003 està casat amb l’actiu Bridget Fonda (la de Blanca soltera busca) i tenen un fill, Oliver (nascut el 2005)...
·
Des d’aquí li desitgem una llarga vida per a que ens pugui captivar amb moltes més obres mestres de les que ja ens ha donat... per molts anys!!
··
OINGO BONGO ‘little girls’






·