dijous, 23 de juliol del 2009

CROWDFUNDING!! ‘CROW’ QUÈ??! CROWDFUNDING!!

Amb aquest ‘palabro’ es defineix una nova tendència a l’hora de engegar i tirar endavant projectes audiovisuals que requereixen de capital econòmic. Es tracta de fer una borsa de producció comunitària per a aconseguir els diners necessaris per a realitzar un film.... és la peli de tots/es!!!

És un pas més en aquest entorn de popularització dels productes audiovisuals, on tothom amb una càmara digital pot fer quelcom, on qualsevol pot penjar les gravacions domèstiques a ‘youtube’... sí, però quan es vol fer una llargmetratge, tot i que es posi bona voluntat i grans intencions hi ha material que val el que val per molt democratitzat que estigui el món audiovisual... Sembla ser que el Crowdfunding és la solució més encertada, no deixa de ser portar a terme la cooperativa de tota la vida però aplicada a un àmbit on la figura del productor ‘pastós’, autoritari i controlador semblava inevitable... benvinguts a la democratització de la producció cinematogràfica!!!.
El moviment ja disposa d’autèntics gurús als EEUU (¡cómo no!), és el cas de Robert Greenwald –documentalista- que l’any 2004 fundà la productora Brave New Films, la primera companyia que confià la financiació al seu públic potencial.. d’aquesta forma, aconseguí els 300.000 dòlars que necessitava per a realitzar Irak for sale en 9 dies....
Òbviament, les xarxes socials són peces cabdals per aconseguir aquesta posada en comú, aquesta coordinació, captació de 'socis' i aquests espais col·laboratius de creativitat... Twitter, Facebook, Myspace...

3 exemples de ‘crowdfunding’:
Franny Armstrong (Anglaterra)
Ha aconseguit filmar The Age of Stupid, un docudrama sobre les conseqüències del canvi climàtic que s’estrenarà a la península el 22 de setembre i a 40 països més. La directora, instigadora i persistent, no captà ‘socis’ per internet ja que no volia que les grans corporacions ‘retratades’ en el film s’assabentessin, així que, utilitzà el boca-orella... un crowdfunding pre-històric, pre-2.0 ... i ho aconseguí!!!


O Apóstolo (Galícia)
La productora Artefacto s’ha proposat filmà un film stop-motion, O Apóstolo, amb participacions populars de, com a mínim, 30€... el director, Fernando Cortizo, s’ha mogut prou com per a tenir, entre els centenars de socis del film, al músic Philip Glass. El film s’estrenarà en el 2010 i compta amb la participació (veus i aspecte dels ninots) de Jorge Sanz, Geraldine Chaplin o Lluís Tosar...


El cosmonauta (Madrid)
Carola Rodríguez, Bruno Teixidor i Nicolás Alcalá són els capdavanters de la productora Riot Cinema i pretenen realitzar un film de ciència-ficció: El Cosmonauta amb el crowdfunding... la pel·lícula dirigida per Nicolás Alcalà està molt marcada per l’esperit Tarkovsy i el cinema rus, fins al punt, de que el compositor del film Solaris en sigui un dels 'socis productors' del nou film.... i no només es tracta de pensar-la, desenvolupar-la i fer-la de forma democràtica, sinó que el film té llicència Creative Commons que permet que qualsevol pugui copiar i manipular el producte final (sempre que s’anomeni la font original)... i serà estrenada gratis i a internet!!!


... l’esperit 2.0, aquell que “entre tots/es ho farem tot”, despega... i no sabem fins a on serà capaç d’arribar. De moment, el nostre estimat projecte EG (Espantant Gavines) beu directament d'aquest font... ¡estamos de 'rabiosa actualidad'!

·

2 comentaris:

Kelitxi ha dit...

Ha estat veure el títol del post i pensar: «Això, el Termcat, com ho normalitzarà? Finançament col·lectiu/multitudinari/comunitari/social? Multifinançament? Finançament 2.0?» (Sí, últimament treballo massa.)
La idea és molt bona, però... quina feinada, no, convèncer tanta gent? Quanta tenacitat i quanta paciència!
(Aprofito per fer-li saber que he actualitzat el blog després d'un mes de lamentable sequera.)

Ciutadà K ha dit...

QUE EM DIUS?? QUE HAS ACTUALITZAT???

vaig cap a casa seva ...