dijous, 16 de juliol del 2009

SRA. OLGA CERPA I MESTISAY

·
Estic content perquè des d'un temps cap aquí la presència del concepte 'Sra.' en aquesta casa va augmentant... estava preocupat, eh? com ja us havia comentat en alguna ocassió, la presència masculina és molt més present que la femenina a can Ciutadà K... no es tracta d'obsessionar-nos, però, ni d'obligar-nos a parlar de 'senyores', allò més saludable és que la paritat sigui natural, sense pressions, ni discriminacions positives ....
·
Us vull presentar a la sra. Olga Cerpa, que és la veu de Mestisay, el meu darrer descobriment musical... es tracta d'un grup que fa anys que van per la vida (quasibé tants com jo!) però el seu darrer treball: 'Pequeño fado y otras canciones de amor' m'ha enxampat!
·
Olga Cerpa és una cantant canària, filla de camperols del poble de Moya (Gran Canària) que de ben petita es sentí atreta pel cançoner tradicional de les illes que li transmeté la seva família. En el col·legi incià les seves primeres classes de solfeig i amb unes quantes companyes del 'cole' formen el grup Tabona, el grup va durar molt poc, però les seves aparicions en les teles locals li donaren cert reconeixement a finals dels '80.... la seva veu està considerada com la més important de la seva generació a les illes (canàries!).
·
El 1986 s'afegeix com a cantant al grup Mestisay, amb ells grava Más al sur (1988), Canciones de les dos orillas (1989), El cantar viene de viejo (1992), La rosa de los Vientos (1996), Querido Néstor (1997), Viento de la Isla (1999), Mestisay (2001), Canciones del Sur (2003).... i Pequeño fado y otras canciones de amor (2008).
·
Tot i això, la seva personalitat no es lliga només ha aquest grup i ha col·laborat en més de 20 gravacions amb artistes com: Los Sabandeños, Tontxy, Julio Pereira, Milladoiro o Kepa Junkera. Va presentar, fins i tot, un programa a la Televisió Canària. En solitari també ha editat treballs, com la recopil·lació de cançons populars sudamericanes a Bolero (1997) o cançons populars espanyoles del segle XIX.
·


Mestisay és un grup de música canari creat el 1978 engegat per Manuel González que capta un grup de joves de les illes per a reivindicar la música popular canària. Arrencà, doncs, com un grup folc. El 1981 treuen el primer treball, Taifa, on agrupen aquelles cançons recollides. El segon, Sirinoque (1982), estigué dedicat al folclore de La Palma. Des de 1983 estigueren oferint el tradicional Concert de Nadal a l'Ermita de San Telmo a Las Palmas de Gran Canaria durant 15 anys... un cita multitudinària any rera any. El 1985 graven Romance del Corredera, amb versos del poeta Pedro Lezcano i el 1986 editen Canciones de Fiesta amb cançons populars del folclore festiu canari i passen a dir-se Mestisay-Compañía canaria del canto popular-.
·
El 1988 s'incorpora la sra. Olga Cerpa i editen Más al sur, reduint-se, considerablement, el nombre de membres del grup. El següent disc és Canciones de las dos orilla que graven amb el grup de Veneçuela Seranata Guayanesa, en el que fussionen el foclore d'ambdós pobles.
·
El 1990, novament textos de Pedro Lezcano conformen Versos para la vida. El 1992, graven El cantar viene de viejo amb la col·laboració de Amancio Prada, Carlos Cano o Joan Manel Serrat, en el que deixen una mica de banda les cançons populars per a crea peces pròpies.·
·
El 1995 creen l'espectacle i disc Querido Néstor, sobre obres del compositor canari Néstor Álamo, es tractava d'un musical amb l'actuació d'un centenar de persones, orquestra simfònica, cantants, ballarins....comportà un èxit sense precedents.
··
El 1996 graven La Rosa de los vientos, hi col·laboren las Hijas del Sol. El 1998 publiquen Viento de la Isla i creen l'espectacle La Noche de Canarias, amb cantants canaris i l'Orquestra Simfònica de Tenerife.
·
El 2001, publiquen el treball Mestisay on incorporen sons més pop a les seves peces de caràcter popular; hi col·laboren Milladoiro, Carlos Cano, Julio Pereira, Tontxu, Kepa Junkera, ...·
·
El 2003 presenten un treball acústic i intimista, amb acompanyament només de piano anomenat Canciones del Sur, que desencadena un espectacle de café-teatre on es barreja la música, la poesa i els monòlegs... amb ell es passegen per 10 països, 3 continents durant 3 anys, acabant el 2005 als EEUU.
·
El 2004 estrenen a Las Palmas de Gran Canaria l'espectacle Poeta en la Isla, un homenatge a poeta Pedro Lezcano (mort 2 anys abans) amb el que plenaren el teatre 3 dies seguits.·
·
El 29 de desembre de 2005 celebren el seu 25è aniversari amb la producció Toda un vida. El 2006 presenten la segona part del musical Querido Nestor i el 2007 l'espectacle Romántico, sobre temes de bolero.

L'any passat presentaren Pequeño fado y otras canciones de amor... boleros de tota la vida que es vesteixen de fados... una delícia!!
·
Les seves gires han visitat 12 països d'Amèrica i Europa. Han compartit escenari amb Joan Manel Serrat, Carlos Cano, Victor Manuel...


·
·