dimecres, 17 de febrer del 2010

SRA. ZELDA RUBINSTEIN

(1933-2010)

"Ve hacia la luz, Caroline, ve hacia la luz", és una d'aquelles frases cinematogràfiques que s'han 'colat' en l'imaginari col·lectiu; la cridava la mèdium Tangina Barrons a Poltergeist (1982), intentant ajudar a la família torturada pels esperits en el film de Tobe Hopper, ho fèu també en les següents parts de 1986 i 1988.
·
A finals de gener, l'actriu que interpretava a la mèdium Barrons, la sra. Zelda Rubinstein va morir als 76 anys.
·
Va nèixer a Pittsburgh, va estudiar ciències i treballà en un banc de sang com a tècnica de laboratori. Es va incorporar al cinema quan ja era gran, tenia 47 anys quan fèu el primer film, després d'haver viscut força anys Europa.
·
Aquest fou un dels seus primers papers i el que l'encasellà, fent a partir de llavors interpretacions similars a Sixteen Candles (1984), Teen Witch (1989), Picket Fences (1992)... i Angustia (1986), film de Bigas Luna en la que feia un paper 'a lo mama Bates' impressionant. Els seus 1,30 metres d'alçada i veu infantil característica dotava a aquesta actriu d'un personalitat inconfundible. Rellevant en la seva biografia fou la seva implicació en la defensa de les persones de baixa alçada i l'incansable activisme en la lluita contra el SIDA i la necessitat de l'educació per a combatre'l.
.
Pocs actors i actrius poden fer bandera del carisma i el reconeixement que aconseguí la sra. Rubinstein.
·
·

6 comentaris:

nur ha dit...

quina por!!!!
petita i sempre fent sempres papers de mala!!!
Bueno segur que xalava moltissim!!!

Ciutadà K ha dit...

Sí, Nur, aquesta sra. tenia pinta de xaladora, oi?

però a les pelis feia 'yuyu' :S

Ciutadà K ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
pati di fusa ha dit...

ui sí, ja me'n recordo! aquesta senyora era entre entranyable i una mica anguniosa... però no l'he vista enlloc més, la tinc del tot associada a "poltergeist". déu n'hi do quanta carrera per conèixer!

bon migdia!!!

Carolina ha dit...

Amb el Frej fa poc vam veure Poltergeist perquè no l'havia vista, ja dic jo sempre que al pot petit hi ha la millor confitura ;)

Ciutadà K ha dit...

...ai, aquesta frase popular és una meravella per als que no passem del 1,70 ... :)