dijous, 18 de març del 2010

DESCOBRINT 'ELS AMICS DE LES ARTS'

·
Fa uns mesos vam saber que existien. Els amics de les Arts és un grup format a Barcelona l'any 2005. Les seves cançons -en català!- són pop, amb aires folk, alguns tocs d'electrònica, amb música cuidada i molta presència de veus (canten tots els membres del grup)... us sona? Sí, el ressó als Manel ('el grup revel·lació', aquesta etiqueta ja comença a cansar) és inevitable; les comparacions són odioses però la descripció que us he fet pot quadra -perfectament- amb els valents Manel que es van atrevir a fer una versió catalanitzada i molt digna del Common People dels Pulp (anomenada Gent Normal). Els Amics de les Arts també ho han fet, però amb Quelqu'un ma dit de la Carla Bruni (anomenada No sé el que m'ha dit), amb un resultat espectacular!.
·
Tot i aquesta comparació inicial, a mi se m'acudeixen algunes diferències: Els Amics de les Arts tenen més dosis d'humor, 'els va' molt els jocs de paraules i se'ls veu més 'sueltos', més freakies, si voleu, tenen peces tan flipants com El codigo da Vinci, on part de la base rítmica és la repetició sincopada dels títols de best sellers recents: El Codigo da Vinci, L'Ombra del Vent i Trilogia de Nova York, tota una 'anada d'olla' que no es pot explicar, s'ha d'escoltar (cliqueu aquí per a escoltar-la).
·
El 2005 autoenregistren i autoediten la demo Catalonautes (de 4 cançons), amb ell guanyen el premi al Millor Grup per votació popular al concurs Sona 9. L'any següent presenten la segona demo Roulotte Polar. Fou en el 2008 quan llencen el seu primer disc d'estudi: Castafiore Cabaret, la Revista Enderrock els dedica un ampli reportatge i comencen la seva gira per tota Catalunya. El 2009 editen un dics de rareses Càpsules Hoi-poi (sí, sí les de Bola de Drac), en la que podem escoltar una versió en directe del No sé el que m'ha dit. L'estiu de l'any passat es tancaren a l'estiu per a gravar el que és el seu darrer treball: Bed & Breakfast, que sortí al mercat al desembre de 2009. Amb aquest disc han guanyat el premi Enderrock de la crítica al millor disc de 2009 .... sí, encara que no vulgueu comparar, són el relleu natural dels Manel....

·
Per a saber més coses podeu visitar el seu web: http://elsamicsdelesarts.com/, (si voleu fer prehistòria del grup podeu entrar al seu primer blog: http://amicsdelesarts.blogspot.com) en el que la seva primera entrada és tota una declaració del que pretenen:
·
Benvinguts (18 01 2008)
Benvinguts a la nova pàgina web d’Els Amics de les Arts. Aquí pots trobar tot el que mai t’havies preguntat sobre nosaltres i que tampoc tenies ganes de saber.Però ja que ja hi som pel tros, fes-hi un cop d’ull.És una pàgina arregladeta, maca, senzilla… Si no t’agrada la música que fem, almenys deixa queintentem caure’t bé.

·
En el seu web podeu trobar tots els seus treballs anteriors per a desacarregar-vos-els gratuïtament (Bed&Breakfast encara no, però si el voleu només cal que m'ho dieu).
·
Us deixo un vídeo fantàstic amb una de les seves millors cançons, 'A Vegades':


(per a veure el vídeo cliqueu aquí)

Si no els coneixeu... ja trigeu !!

2 comentaris:

Laura ha dit...

bon dia, ciutadà!

a mi me'ls van passar i m'han caigut bé. i, mira, ara me'ls acabo de posar a l'spotify.

Ciutadà K ha dit...

Bon dia, Polita!
jo com més els escolto més m'agraden ... :P