dimecres, 11 d’agost del 2010

DESCOBRINT AL SR. ABEL KORZENIOWSKI, BSO DE A SINGLE MAN

A Single Man (Un Hombre Soltero) fou un descobriment per partida triple: la del director, un modisto polivalent, el sr. Tom Ford; per la continguda i sorprenent interpretació del sr. Colin Firth (demostrant que hi ha llarga vida més enllà de la tremenda i cansina Bridget Jones); però, sobretot, la del compositor de la BSO: el sr. Abel Korzeniowski, acompanyat en algunes peces del mestre Shigeru Umebayashi (delicat i sensible músic habitual de Wong Kar Wai), que arriba a només 8 minuts del total.
·
La peli si no l'heu vist ... ja tardeu! En vam fer mini-crítica aquí.
·
Què fa que una BSO sigui 'bona'? Per a mi, hi ha 2 inicials i clars motius: que música i imatges vagin en un encaix perfecte, aconseguint un pack coherent; o que pugui tenir entitat per si mateixa, que no necessiti de les imatges per a donar-li valor... En el cas de A Single Man ens trobem en el primer cas però, sobretot, en el segona.
·
Des de la primera peça es tracta de música feta d'emocions, utilitzant els instruments més clàssics per aconseguir-ho: solo de violí, cordes i piano. No espereu grans focs d'artifici musicals, senzillament deixeu-vos portar per una música embolcallant, delicada, que t'abraça, t'acarona de forma simple, com la més senzilla de les carícies ... però sense arribar a ser minimalista, sense repeticions; un bso amb aires clàssics, elegant, madura... Les notes ens parlen de solitud, d'enyorança però també d'il·lusió i esperança.
·
Tot i que les comparacions són lletges... l'estil del sr. Korzeniowski és un atractiu còctel de Michael Nyman, Zbigniew Preisner, tocs de Wjciech Kilar i gotes de Yann Tiersen. Juntament amb el sr. Nico Muhly són els nous genis de la BSO.
·
La següent és una de les millors peces de la BSO: Stillness of the Mind (llàstima els primers segons de publicitat del GoEar!)


·
El
sr. Korzeniowski (37 anys) va nèixer a Polònia però viu a Los Ángeles de fa temps. L'obra amb la que s'ha donat a conèixer al gran públic és la que ens ocupa .. Fins ara, la seva trajectòria s'havia limitat a curtmetratges, obres de teatre i documentals. Ha posat música al film d'animació Battle for Terra i al xicot no li falta l'ambició de musicar l'obra mestra de Fritz Lang: Metrópolis (1927).
·
A Single Man, significa la BSO número 11 d'aquest compositor que arribarà molt lluny!!!


7 comentaris:

juanitoo ha dit...

si si.... jo aquesta BSO la vaig portar al cotxe durant molt de temps....... És fantàstica i ensisadora....

Ciutadà K ha dit...

Ai, sí... a mi aquesta setmana se m'ha tornat a 'enganxar'... quina meravella !!!

Carolina ha dit...

Doncs sí, és molt maca, tant la banda sonora com la peli. Nosaltres la vam veure el cap de setmana passat, i ens va agaradar molt. A mi, en especial, el senyor Kortajarena ;)
No, no, és broma, que a la peli hi ha uns actorassos que fan ombra a qualsevol.

Ciutadà K ha dit...

El Kortajarena, eh?? ai, pillina, pillina ...

:P

pati di fusa ha dit...

preciosa la peli i la bso, i genials les interpretacions: el colin firth i la julianne moore (com sempre), genials!. i em vaig quedar parada de veure-hi el nen prota de "about a boy" força més estirat (deu ser que els anys passen per a tots).

aprofito per demanar-li recomanacions de cine, ciutadà! però faci un esforç de contenció, sisplau, que no vaig sobrada de temps ni de diners! què ha vist? què no m'he de perdre? alguna notícia de la natalie? ;)

Salva ha dit...

I esta al Spotify. A mi la peli em agradar i ja està. El noi prota surt a la serie anglesa Skins, mooolt recomanable també.

Ciutadà K ha dit...

Ui, Salva ... 'agradar i ja està'???, caram, què crític!

Ei, Pats, bentornada, de la Natalie -a banda, que preparar la peli de Jane Austen i els zombis- no en sabrem res.
Recomanacions cinèfagues:
- Canino (G. Lanthimos)
- El Escritor (R. Polanski)
- Fantástico sr. Fox (W. Anderson)
- London River (N. Suleiman)
- The girlfriend experience (S.Soderbergh)
- Toy Story 3 (L.Unkrich)
- La Cinta Blanca (M.Haneke)

Però sobretot, sobretot ha de veure Origen (Ch. Nolan)...

bon dia!